OD IZVORA DO MORA

Kako su 2500 djece, nastavnika i roditelja te brojni volonteri učinili Bjelovar ljepšim za život

Bjelovarska akcija čišćenja i prikupljanja ambalažnog otpada osmišljena je i provedena u suradnji s četiri osnovne škole

Od izvora do mora u Bjelovaru

 Grad Bjelovar

Oko 2500 vrtićke i osnovnoškolske djece, uz pomoć svojih roditelja, odgajateljica i učiteljica te članova udruga koje se bave s djecom, u petak su očistili Bjelovar od otpada, pogotovo ambalažnog, a u sklopu projekta "Od izvora do mora", čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list, i Udruga gradova.

Bjelovarska akcija čišćenja i prikupljanja ambalažnog otpada osmišljena je i provedena u suradnji s četiri osnovne škole sa svojim područnim školama, tri vrtića sa svojim područnim objektima i Društvom "Naša djeca" Bjelovar te malim gradskim vijećnicima, članovima bjelovarskog Dječjeg gradskog vijeća

Djeca su vrijedno prikupljala otpad na javnim površinama, uz potporu svojih roditelja, odgajatelja i nastavnika, a potom ga odložila u školama i vrtićima na mjestu gdje su ga organizirano preuzeli djelatnici tvrtke Komunalac d.o.o., koji će ga i propisno zbrinuti.

image

Od izvora do mora Bjelovar

Grad Bjelovar

Bjelovar je akciju čišćenja organizirao ujedno i kao obilježavanje Dana planeta Zemlje, koji se svake godine u cijelom svijetu obilježava 22. travnja, s ciljem jačanja svijesti o problemu zagađenja okoliša i posljedicama globalnog onečišćenja zraka, vode i tla. Bjelovarska akcija čišćenja provedena i s ciljem edukacije i osvješćivanja najmlađih građana o potrebi brige o okolišu i primjerenom zbrinjavanju ambalažnog otpada. U Hrvatskoj se godišnje proizvede gotovo dva milijuna tona komunalnog otpada, od čega se reciklira manje od trećine.

Projekt "Od izvora do mora" Coca-Cola u Hrvatskoj provodi od 2018. godine, s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. Ekološkoj inicijativi se prije dvije godine pridružio Jutarnji List, a prošle godine i Konzum.

U središtu ovogodišnjeg natječaja je, osim akcija čišćenja, potpora sadnji drveća u hrvatskim gradovima radi smanjenja C02 i temperature zraka u gradovima. Tri grada-kandidata (u kategorijama mali, srednji i veliki grad), koja sakupe najviše otpada i okupe najveći broj volontera, podijelit će nagradu od 42.000 eura namijenjenu za sadnju drveća u urbanim sredinama.

image

Od izvora do mora Bjelovar

Grad Bjelovar

Grad Bjelovar prošle je godine izradio Zelenu strategiju, a jedan od njezinih ciljeva je posaditi što više novih zelenih površina. Ako pobijedi na natječaju "Od izvora do mora", Bjelovar dobivene sadnice planira posaditi na ulazu u grad,na Križevačkoj cesti, koja je rekonstruirana prošle godine te još čeka svoj drvored.

U sadnji stabala u gradu Bjelovaru inače sudjeluje tvrtka zadužena za održavanje zelenih površina koja ima koncesiju, a grad nerijetko u takve akcije uključuje i djecu različitih uzrasta s edukativnim ciljem, kako bi sudjelovala u procesu ozelenjivanja grada u kojem žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:53