ZABRANJENE ZEMLJE

Kako se Hrvatska našla na crnoj listi američke banke, na kojoj su zemlje poput Sj. Koreje, Afganistana, Irana...

Iz HNB-a smo dobili tek šturi odgovor

Marko Primorac i Boris Vujčić

Američka digitalna banka Mercury, prema pisanju portala Forbes, Hrvatsku je nedavno uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupima i tehnološkim tvrtkama, koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.

Na pitanje o čemu je riječ, u HNB-u kažu da ne mogu komentirati postupanje stranih banaka za čiji nadzor nisu nadležni, niti su "u mogućnosti utjecati na postupanje stranih poslovnih banaka vezano za raskide poslovnih odnosa s hrvatskim poslovnim subjektima", već da je to u domeni njihovih poslovnih odluka.

Kako se Hrvatska našla na listi zabranjenih zemalja jedne digitalne američke banke, na kojoj su zemlje poput Sjeverne Koreje, Afganistana, Kube ili Irana, ostaje nejasno.

Konkretniji odgovor nisu dali ni iz samog Mercurya na upit Forbsa kako je do toga došlo. Tek su kazali da uzimaju u obzir brojne čimbenike pri procjeni rizika i nastoji se držati strogih standarda usklađenosti. Kako navode, odluku su donijeli "zajedno s našim partnerskim bankama i drugim partnerima". Kao dio stalne posvećenosti usklađenosti s propisima, pojašnjavaju, nedavno su ažurirali uvjete podobnosti i obavijestili određene klijente da ih više ne mogu podržavati "zbog adresa koje su dostavili ili lokacija gdje smo zabilježili čestu aktivnost računa".

Među tim klijentima je i Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa koji je dobio obavijest da će mu 22. kolovoza biti ugašen račun i do tada mora pronaći novu banku. Na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u Mercuryju ima od 2019. godine.

image

Albert Gajšak

Darko Tomas/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:45