Skup

Kako poslodavci mogu pomoći radnicima da budu odgovorni roditelji

Glavna tema bit će ravnoteža poslovnog i privatnog života te nova europska Direktiva o tom pitanju
Diana Kobas Dešković
 Darko Tomaš / CROPIX

Ravnoteža privatnog i poslovnog života, kao i nova europska Direktiva koja obuhvaća ovo vrlo važno pitanje, bit će glavne teme konferencije “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0”, koja će se održati u petak, 29. studenoga u prostorijama HUP-a.

U organizaciji Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama i Jutarnjeg lista konferencija će okupiti velik broj stručnjaka iz javnog, političkog i gospodarskog života koji će govoriti o svojim osobnim, ali i iskustvima svojih kolega u području balansiranja poslovnim i privatnim obvezama s kojima se danas nosi gotovo svaki roditelj.

Ravnoteža

Naime, nova europska Direktiva o ravnoteži privatnog i poslovnog života, koju će naša Vlada u sljedeće tri godine morati implementirati u nacionalno zakonodavstvo, naglasak stavlja na smanjenje prepreka u zapošljavanju i profesionalnom razvoju žena, kao i omogućavanju roditeljskih prava očevima, čime se želi utjecati na povećanje konkurentnosti europskog gospodarstva boljim korištenjem raspoloživih ljudskih resursa.

Koliko je ova europska Direktiva važna za gospodarski razvoj, ali i napredak jedne države, pokazuje i činjenica da ona pod zajednički nazivnik objedinjuje brojna ekonomska i socijalna pitanja za zaposlenike, djecu, obitelji, poslodavce, ali i državu.

S nekoliko uvodnih riječi goste ove konferencije pozdravit će Ana Hanžeković, članica Uprave i vlasnica Hanza Medije, Diana Kobas Dešković, predsjednica Instituta Zaposlena mama, Vali Marszalek, izvršna direktorica Global Compact mreže Hrvatska, HUP, te Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

U svom razgovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, Bruno Šimleša pokušat će doznati kako se Vlada priprema za provedbu nove Direktive i što nam ona sve donosi, dok će veleposlanik Kraljevine Nizozemske Henk Voskamp u okviru svog izlaganja s okupljenima podijeliti iskustva svoje zemlje.

Stvarna slika

Da u Hrvatskoj sve više poslodavaca uočava važnost ovog iznimno kompleksnog problema današnjice te mu posvećuju veliku pažnju u sklopu predavanja “Primjeri dobre prakse” pokazat će predstavnici nekih od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Uime INA Grupe Vladimira Senčar Perkov otkrit će na koji način se njihova kompanija brine o svojim roditeljima - zaposlenicima, dok će Marina Morić iz A1 okupljenima pokušati približiti stvarnu sliku balansiranja privatnog i poslovnog života jednog roditelja.

Na samom kraju konferencije održat će se i panel-rasprava na temu “Eko sustav ravnoteže života i posla” unutar koje će renomirani stručnjaci razgovarati o dobrim praksama i mogućnostima daljnjeg razvoja podrške javnog sustava, kako bi poslodavci mogli ponuditi podršku privatnom životu zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:51