Video konferencija

Kako pomoći nautičkom turizmu

Predstavnici marina apeliraju da se oslobode plaćanja koncesijske naknade za pomorsko dobro, dok charteraši ističu kako im je veliki trošak godišnji vez u marinama.
Ilustracija, čarter kompanija
 Vojko Basic / CROPIX

Ministarstva mora i turizma pripremila su prijedloge za popuštanje mjera iz djelokruga svoje nadležnosti te će tijekom ovog tjedna, u suradnji s Vladom Hrvatske, neke od njih biti donesene, ističu u utorak iz Ministarstva mora u priopćenju o video konferenciji predstavnika tih ministarstava i nautičkog turizma.

Razgovaralo se o trenutnoj situaciji u sektoru nautičkog turizma i rezultatima paketa mjera pomoći gospodarstvu, a u priopćenju se prenose i glavni naglasci predstavnika marina koji apeliraju da se oslobode plaćanja koncesijske naknade za pomorsko dobro, dok charteraši ističu kako im je veliki trošak godišnji vez u marinama.

Kako se prenosi u priopćenju, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver je istaknuo da Ministarstvo kontinuirano traži načine pomoći za sektor nautike i charter društava, koji su najvećim dijelom predstavljeni kroz gospodarske mjere koje donosi Vlada RH a sve kako bi što lakše prebrodili trenutnu situaciju uzorkovanu pandemijom koronavirusa.

Uz to, naglasio je kako se već u prvom setu mjera mislilo na nautički turizam te su u tom kontekstu donesene mjere poput odgode primjene novog Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama u pogledu zahtjeva za opremanjem kao i datuma primjene odredbi o obaveznoj opremi kako bi se nautički sektor gospodarstva rasteretio dodatnih ulaganja u ovoj sezoni. Osim toga, privremeno su produljenje valjanosti svjedodžbi i drugih isprava u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi te je dana preporuka lučkim upravama za odgodu plaćanja stalnog dijela koncesijskih naknada i pristojbi za korištenje operativne obale u lukama otvorenim za javni promet.

Priprema se i novi set a sve kako bi nautički sektor lakše prebrodio nastalu krizu u kojoj su aktivnosti nautičkog turizma u ovom trenutku svedene na minimum, najavljuju iz Ministarstva mora.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina ističe kako su dva ministarstva u stalnoj komunikaciji kako bi iznašli adekvatne načine pomoći nautičkom turizmu.

"Dodatno, istaknuto je kako Ministarstvo turizma radi na programu pomoći cijelom turističkom sektoru te očekuju da će se uskoro, uz suglasnost epidemiologa, steći uvjeti za popuštanje određenih mjera a sve kako bi pokrenuli turističku sezonu. Svakako, važno je naglasiti da sve to podrazumijeva zadovoljenje epidemioloških uvjeta kako bi turisti i zaposlenici u turističkom sektoru bili maksimalno zaštićeni", prenosi se u priopćenju.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević naglasio je kako su "upravo čarteraši i nautičari onaj vid turizma koji će se, ako se situacija normalizira, biti prvi vidovi turizma koji će se aktivirati i to moramo iskoristiti".

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak je također istaknuo kako je nužno da se sama nautika napokon smjesti tamo gdje i pripada - u turizam kako bi mogli koristiti direktne potpore Ministarstva i sredstva namijenjena turističkom sektoru.

"Osim toga, apeliramo da se marine oslobode plaćanja od koncesijske naknade za pomorsko dobro, odnosno fiksnog dijela za 2021. koji dospijeva na naplatu ove godine, te varijabilnog dijela za 2020., kao i snižavanje PDV-a", rekao je Lisjak.

Predsjednik Udruženja charteraša HGK Paško Klisović pozdravio je horizontalne mjere Vlade RH koje charter kompanije u većem dijelu koriste posljednjih dana.

"No najveća stavka troška nam je godišnji vez u marinama, kao i neke druge koje su teške samim time što se ne ostvaruje nikakav prihod ni priljev te smo primorani vraćati primljene predujmove kojima inače financiramo zimski dio poslovanja pa nas sve to i dalje nas drži u teškoj i neizvjesnoj situaciji", pojasnio je Klisović, ističući kako bi trebalo uvesti vaučere umjesto povrata novca putnicima po principu Udruženja putničkih agencija HGK.

Zaključno, državni tajnici istaknuli su kako su oba ministarstva pripremila prijedloge za popuštanje mjera iz djelokruga svoje nadležnosti te kako će već tokom ovog tjedna, u suradnji s Vladom RH, neke od njih biti donesene, zaključuje se u priopćenju, uz najavu da će se, po donošenju tog seta mjera, organizirati i novi sastanak s predstavnicima nautičkog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 04:53