PREZENTACIJA PROJEKTA

Kako nakon korone okrenuti istarsko vinarstvo i vinogradarstvo zelenoj tranziciji u spoju s održivim turizmom

Projekt je to specifičnog cilja, koji ima za zadatak razviti strategije, akcijske planove, alate i kapacitete za agroekološki prijelaz vinogradarskih područja prema održivijim sustavima upravljanja

Radionica za vinare i znanstvenika u sklopu projekta ECOVINEGOALS

 Privatni album

Istarski vinari i vinogradari trebali bi se u skoroj budućnosti okrenuti održivom poslovanju, odnosno održivoj poljoprivredi. Rečeno je to nedavno na prezentaciji najnovijeg projekta Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) koja je održala dvije radionice za vinare i znanstvenika u sklopu projekta ECOVINEGOALS: Održivo upravljanje vinorodnim krajobrazima kao dio strateškog teritorijalnog razvoja. Prije svega se govorilo što bi sustavno navodnjavanje u idućih 10 godina moglo donijeti istarskim vinarima s obzirom na klimatske promjene i sve češće suše te se u većoj mjeri okrenuti ekološkoj proizvodnji koja je u istarskom vinogradarstvu još uvijek jako malo zastupljena. Održana su i dva okrugla stola. Jedan je okupio znanstvenike i agronome koji su već počeli s istraživanjima u Istri, a drugi je govorio o tome kako nakon COVID krize okrenuti istarsko vinarstvo i vinogradarstvo zelenoj tranziciji i održivosti u spoju s turizmom. Otvorile su se mnoge teme, poput onih što dalje nakon epidemije, kako tržištu ponuditi neka nova vina i iskustva, kako i dalje ostati lokomotiva u razvoju vinarstva i vinogradarstva u državi.

- Projekt je to specifičnog cilja, koji ima za zadatak razviti strategije, akcijske planove, alate i kapacitete za agroekološki prijelaz vinogradarskih područja prema održivijim sustavima upravljanja. Predstavljeni su i prvi rezultati u svezi provedene multi-kriterijske analize agroekoloških i ekonomskih performansi u pilot- vinogradima Santa Lucia i Grimalda te mogućnosti i perspektiva istarskog vinarstva, poručili su iz AZRRI-ja.

Voditeljica centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin prezentirala je projekt ECOVINEGOALS, njegove specifičnosti, očekivane rezultate te pilot-područja za Istarsku županiju. Vanjski suradnik projekta Ivica Matošević predstavio je svoju ulogu te važnosti koje isti ima za budućnost istarskog vinarskog sektora. Ivan Pejić, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, kao angažirani stručni suradnik projekta predstavio je plan istraživanja.

Cilj ovog događanja bio je osvijestiti sve aktere vinarskog sektora, počevši od vinara, dionika pa sve do donositelja odluka, o važnosti stvaranja preduvjeta za kvalitetne temelje održivog vinogradarstva, koji je u suživotu s prirodom, dodajući time konkurentsku prednost Istri kao vinarskoj regiji. Ovaj događaj dio je sudioničkog procesa upravljanja tranzicijom vinogradarsko-vinarskog sektora u Istri, pokrenut u sklopu projekta ECOVINEGOALS kojeg provodi AZRRI.

Projekt ECOVINEGOALS, sufinanciran u okviru Jadransko-jonskog programa suradnje ADRION 2014.-2020., ima za cilj promicanje održivosti i otpornosti u vinogradarskom sektoru poticanjem tranzicije intenzivnih vinogradarskih sustava prema agroekološkim i održivijim sustavima upravljanja, koji štite staništa i krajolike, istovremeno štedeći resurse i smanjujući štetne emisije. Projekt u ukupnom trajanju od 36 mjeseci uključuje deset partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:31