DOBRI REZULTATI

Kako je poslovala Fortenova u prvih devet mjeseci? Ukupni konsolidirani prihodi veći su od 30 milijardi kuna

Bez utjecaja integracije Mercatora prihod je veći za 15 posto i ostvaren je zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni i inflaciji

Fabris Peruško

 Damir Krajač/Cropix

Fortenova grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne konsolidirane prihode nešto iznad 30 milijardi kuna, što je 38 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Bez utjecaja integracije Mercatora ukupni prihod je veći za 15 posto i ostvaren je zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni, utjecaju inflacije i operativnim poboljšanjima. Kako su objavili iz Fortenova grupe, prilagođena konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) nešto je viša od dvije milijarde kuna i veća je za otprilike 20 posto prema istom razdoblju 2021.

Prema objavi iz Fortenove, u prvih devet mjeseci grupa je imala dobit iz kontinuiranog poslovanja, unatoč troškovima duga i povećanim troškovima naknada zaposlenicima.

Bez pitanja

- Znam da postoji interes o rezultatima Fortenove. Porast prihoda od oko 15 posto rezultat je dva velika faktora, a to su turistička sezona i inflacija u proteklih devet mjeseci. Paralelno s rastom prihoda imali smo isto tako i rast operativne i neto dobiti. To je posljedica koja se desila unutar dobrih operativnih poboljšanja unatoč rastu cijene rada i rastu cijena energenata u proteklom razdoblju - kazao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, bez mogućnosti dodatnih pitanja novinara u situaciji kada se još čeka rasplet oko prodaje udjela najvećeg pojedinačnog suvlasnika ruskog Sberbanka pod sankcijama ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Fabris Peruško istaknuo je i da je Fortenova u protekle četiri godine intenzivno radila na smanjenju zaduženosti koja je duplo smanjena sa 7,2 omjera zaduženosti i EBITDA na 3,6 krajem trećeg kvartala ove godine. Usporedbe radi, ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe u prvih devet mjeseci lani iznosio je 22 milijarde kuna, dok je usklađena konsolidirana EBITDA iznosila 1,7 milijardi kuna, a neto dobit 1,3 milijarde kuna. Krajem rujna 2021. grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a uslijed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti tada je smanjen na 4,2 puta u odnosu na EBITDA-u.

- Fortenova je imala izvrsnih prvih devet mjeseci ove godine - izjavio je Fabris Peruško. Detaljni financijski rezultati Fortenova grupe bit će objavljeni sljedeći tjedan, nakon što konačni rezultati budu prezentirani dioničarima grupe.

Kad je riječ o neizvjesnosti zbog promjene vlasničke strukture nakon što je ruski Sberbank pod sankcijama prodao 42,5 posto suvlasništva ulagatelju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji još nije registriran u nizozemskom registru vlasnika, u Fortenovi su pojasnili da je nakon objave te vijesti bio prisutan šok među zaposlenicima, što je bio jedan od razloga za reakciju kako dvoje u zakonitost prodaje.

Rasplet oko vlasništva

"Što se tiče svakodnevnog poslovanja, redovno servisiramo dobavljače. Činjenica je da su globalni dobavljači puno osjetljiviji i tu imamo puno više objašnjavanja te smo imali situaciju da je jedan IT dobavljač želio raskinuti ugovor, ali smo organizirali sastanak i pojasnili status i nastavili s ugovorom", ističe izvor iz Fortenove.

Kao što je poznato struktura vlasništva i zaduženost dva su glavna problema Fortenove pa se očekuje plan refinanciranja do kraja ove ili početkom iduće godine o čemu za sada nisu bili voljni govoriti u grupi. Nakon što je propao plan prodaje udjela ruske Sberbanke domaćim mirovinskim fondovima trenutno je ključan rasplet oko vlasništva pri čemu se očekuje pokretanje procedure registracije vlasništva u nizozemskom registru. Prema dosadašnjim informacijama britanski Kroll do sada nije zaprimio takav zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:56