Nisu oni krivi, krivo je more

Kako je mala općina potrošila tri proračuna na kapitalni projekt koji nikad nije proradio

Kako navodi načelnik općine, za propuste na izgradnji kanalizacijskog sustava nije kriva tvrtka koja ga je gradila, krivo je - more
 Dora Lozica/Dubrovački vjesnik

Kompanija Lasić vrši pripremu i čišćenje kanalizacijskog sustava za novu turističku sezonu, tako da se fekalne vode neće slijevati u more i ovog ljeta ćemo imati čišće i uređenije plaže”, ovaj smo tekst pronašli na službenoj web stranici jednog privatnog iznajmljivača iz Trpnja. Tekst je objavljen u ožujku 2014. kad su se Trpanjci s pravom veselili novom sustavu odvodnje otpadnih voda za koji je potrošeno oko 12 milijuna kuna. Od tada je prošlo gotovo pet godina, trpanjska kanalizacija nikad nije proradila, niti jedan korisnik nije priključen na novi, ali neispravan sustav, na koji se danas troše znatna sredstva, kako bi proradio.

Priču o trpanjskoj kanalizaciji ispričao nam je Jakov Begović, vijećnik Općinskog vijeća već više od 15 godina, inače član HNS-a koji je na prošlim izborima koalirao s HSS-om. Općinu Trpanj, uz istoimeno središte, čine još tri naselja, Gornja i Donja Vrućica te Duba Pelješka, gdje ukupno živi oko 700 stanovnika, a izvorni proračun je oko 3 milijuna kuna. Projekt izgradnje novog sustava odvoda otpadnih voda bio je kapitalni projekt od iznimnog značaja za mjesto u kojem je jedina gospodarska djelatnost turizam. Budući da nikad nije proradila, u Trpnju je u posljednjih nekoliko godina izgrađen rekordni broj septičkih jama, samo ih je Begović izgradio četiri.

- Čim se tvrtka Lasić Company d.o.o. kao odabrani izvođač radova pojavila u Trpnju, upućivalo je na to da kvaliteta radova neće biti dobra. Došli su praktički bez alata, vraćali su iste iskope, nisu nivelirali kako treba, pa je u rebraste cijevi ulazilo more. Sugerirao sam načelniku Trpnja Jakši Frankoviću da prekine radove, što je on odbio. Vijećnik Diones Srhoj i ja, uz radnika komunalnog, ispitivali smo sustav nakon što je završen. Jedna je pumpa bila blokirana, a kad smo je upalili ustanovili smo da dnevno najmanje 8 kubika mora ulazi u sistem. Kako sam bio član Primopredajne komisije, usprotivio sam se i stopirao prvu primopredaju, a druga je izvršena bez moje nazočnosti. Tražio sam da Općina pošalje prigovor izvođaču u garantnom roku, no do danas nisam uspio saznati je li prigovor poslan - ispričao nam je Begović, koji se na problem trpanjske kanalizacije žalio i županu Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću, Dubravki Šuici, nekadašnjem direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću, sadašnjem zamjeniku direktora Hrvatskih voda Valentinu Dujmoviću, kao i direktoru Komunalnog Trpanj u trenutku građenja kanalizacije Anti Miloslaviću. Kako navodi Begović, nitko nije reagirao.

Od ugovora prošlo 11 godina

Tražeći informacije o trpanjskoj kanalizaciji zaista smo pronašli Zapisnik 16. Sjednice Općinskog vijeća Trpnja, održanoj krajem lipnja 2016., u kojem se navodi kako je vijećnik Jakov Begović, član Komisije za utvrđivanje nepravilnosti napravljenih prilikom izvođenja radova, zajedno s općinskom pravnicom sastavio dopis koji će se u jamstvenom roku poslati tvrtki Lasić Company iz Imotskog. No, prigovor nikad nije poslan.

Kako navodi načelnik Općine Trpanj, HDZ-ov Jakša Franković, za propuste na izgradnji kanalizacijskog sustava nije kriva tvrtka Lasić Company, krivo je - more. Prigovor Lasićima nikad nije poslan jer, ističe Franković, nije bilo smisla slati prigovore ili upuštati se u sudske sporove budući da je struka dokazala da je za loše napravljenu kanalizaciju kriv zahtjevan, pjeskoviti teren na obali uz more. Ugovor o izvođenju radova potpisan je krajem listopada 2008. godine, nositelj projekta bilo je Komunalno Trpanj d.o.o., koje je danas podijeljeno na dvije tvrtke, Komunalno Trpanj d.o.o. i Izvor Orah d.o.o., koje se brine za vodoopskrbu i odvodnju. Iako je oko 12 milijuna kuna iz Pristupnih fondova Europske unije bilo osigurano za izgradnju kanalizacije, danas se za njen popravak troše znatna sredstva. Kako navodi Franković, 500 tisuća kuna za uređenje novog i nekorištenog sustava osigurale su Hrvatske vode, u čemu će Izvor Orah sudjelovati sa 15 posto iznosa. Franković i dalje tvrdi kako u procesu gradnje mještani nisu sudjelovali ni s jednom lipom.

Bio je određen nadzor

“Zbog uvjeta obalnog i pjeskovitog terena, radovi nisu dobro izvedeni, a budući da je struka dokazala da je teren zahtjevan, nije bilo smisla upuštati se u sudske sporove. Uostalom, projekt je imao Investicijski nadzor kojeg su vodile Hrvatske vode, kao i Nadzorni građevinski odbor. Kanalizacija će biti sanirana do sezone 2019.”, objasnio je načelnik Franković.

Međutim, optimalni rok do kojeg bi kanalizacija trebala proraditi je ljeto 2020. godine, kako nam otkriva mladi nezavisni predsjednik Općinskog vijeća Trpnja Josip Nesanović. Nesanović je rođeni Trpanjac, magistar ekonomskih znanosti, koji se nakon 12 godina odlučio vratiti u rodno mjesto kako bi ga spasio od propadanja. Inače radi u privatnom sektoru, a njegov rad za boljitak Općine i mještana je volonterski. Na prošlim je izborima osnovao Nezavisnu listu Zajedno za Trpanj bez kandidata za načelnika jer danas, kaže, u politici nije moguće ostvariti zamišljene projekte ako je na čelu mjesta nezavisni kandidat. Osvojio je 4 od ukupno 9 općinskih vijećnika, a nakon što je imenovan predsjednikom Općinskog vijeća imao je pune ruke posla. U Općini je zatekao kaos, navodi, te je u nepune dvije godine, zajedno s ostalim vijećnicima i zaposlenicima, podmirio 600 tisuća kuna potraživanja, posložio softversku infrastrukturu kako bi optimizirao sustav, otvorio knjižnicu koja je bila zatvorena 20 godina, otvorio pet novih radnih mjesta, uhvatio se u koštac s rješavanjem zemljišnih papira, pokrenuo nekoliko projekata koji kreću s realizacijom nakon ljeta te podignuo proračun na 7 milijuna kuna. Nesanović je poznat i po javno objavljenoj listi dužnika, većinom trpanjskih vijećnika, čiji je zajednički dug iznosio preko 2 milijuna kuna. Jedan od problema je i kanalizacija koja već godinama ne radi.

Snimanje sustava iznutra

“Na sjednici Općinskog vijeća u travnju prošle godine, koja je bila otvorena za javnost, pozvali smo jednog od vodećih stručnjaka za sustave odvodnje, ing. Tončija Jankovića, vlasnika splitske tvrtke Anafora d.o.o., da prezentira povijest izrade i trenutačno stanje kanalizacije. Izradu kanalizacije ocijenio je ocjenom 3, izvođači iz Imotskog se nalaze na njegovoj crnoj listi, a upitan je i rad Nadzornog odbora. Vrijeme se ne može vratiti, mene zanima što se može napraviti da kanalizacija proradi. Definirali smo optimalni rok do kojeg bi trebala proraditi, odnosno ljeto 2020. Utvrđeno je što treba napraviti, sustav je snimljen iznutra te je zaključeno da će unutrašnje korekcije izvoditi firma Goran i Zoran d.o.o. iz Solina. Do ljeta ove godine potrebno je napraviti projekt priključka na kućanstva, uskoro očekujemo ponudu za njegovu izradu. Osim toga, potrebni su i atesti za postrojenje koji su istekli, iako ti strojevi nikada nisu ni radili”, najavio je Nesanović.

Nesanović navodi kako je tvrtka Lasić Company odmah izgledala kao neozbiljan izvođač. Kako je moguće izgraditi sustav odvodnje s jednim bagerom i tri radnika, koliko su poslali u Trpanj? Ističe i da nikome ne može u potpunosti vjerovati te da ne želi ulaziti u rasprave je li, prilikom izgradnje kanalizacije, bilo kriminalnih radnji. Na takve dokumente nije nikad naišao.

Prema obavezama Europske unije, do kraja ožujka 2023. godine Hrvatska mora napraviti znatan iskorak kada je riječ o rješavanju problema javne odvodnje, odnosno kanalizacijskih sustava, no to nije jedini problem u Trpnju. Kako doznajemo od Nesanovića, ali i ostalih mještana, Trpanj već 20 godina sustavno nazaduje. Općina je osnovana 1997., Franković je dosad jedini načelnik, a do danas je velik broj mladih ljudi otišao iz rodnog mjesta. Otišle su i Inina benzinska postaja te OTP banka. Nedavno je raspisan natječaj za komunalnog radnika, kako nam otkriva Nesanović, na koji se nitko iz Trpnja nije javio. Raspisan je i natječaj za općinskog pravnika, na koji se također nitko nije javio. Nesanović se trudi napraviti promjene zbog kojih je, kaže, poremetio puno privatnih interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:26