Skriveni biser

Kako je mala i nekadašnja komunistička europska država postala turistička meka

Njihov put do trenutnih brojki nije bio lagan i morali su uvesti veliki broj izmjena kako bi svoju nekada zatvorenu zemlju otvorili za posjete
Tbilisi
 Profimedia, Alamy

U posljednjih dvadeset godina broj turističkih posjeta Gruziji sa svega nekoliko stotina tisuća godišnje narastao je na gotovo 6,5 milijuna.

Iako ova istočno europska država smještena na sjeveroistoku Crnog mora obiluje prirodnim, ali i povijesnim ljepotama, veliki turistički rast nije se dogodio slučajno već je rezultat snažnih političkih promjena i strategija kojima vlasti svoju zemlju žele uvrstiti na kartu najpoželjnijih turističkih destinacija. Trenutno turizam, uz poljoprivredu čini glavnu gospodarsku granu Gruzije, a sačinjava 7,5 posto BDP-a, piše Quartzy.

No, njihov put do trenutnih brojki nije bio lagan i morali su uvesti veliki broj izmjena kako bi svoju nekada zatvorenu zemlju otvorili za posjete i međunarodnu suradnju.

Naime, nakon izlaska iz Sovjetskog Saveza razdoblje tranzicije prema kapitalističkom i demokratskom društvu tijekom 90-ih godina bio je praćen velikim ekonomskim problemima, dok je u periodu od 1989. do 1994. godine njihov BDP pao za više od pedeset posto, a godišnja stopa inflacije dosegla je 15. 000 posto. Nakon završetka krize koja je zemlju zahvatila 2003. godine vlada pokreće velike reforme koje Gruziju uskoro dovodi do gospodarskog oporavka, te 2008. dolazi na 23. poziciju najslobodnijeg gospodarstva svijeta čime je postala sve otvorenija i za turističke posjete.

Problem s engleskim jezikom

Zbog svoje povijesti i SSSR-a stanovnici Gruzije imali su veliki problem s nepoznavanjem engleskog jezika. Iz tog su razloga vlasti 2011. godine odlučile privući čak 1500 stranih profesora engleskog kako bi tada već zahuktaloj turističkoj destinaciji pomogli u prevladavanju jezičnih barijera. Svaki profesor od države je dobio besplatan smještaj i dodatni financijski stimulans od 275 dolara mjesečno.

Otvorena vrata

Kako bi privukli sve veći broj turista država je otvorila svoje granice čime posjetitelji iz gotovo 100 zemalja ne moraju podizati vizu za svoje putovanje.

Ulazak svjetskih banaka

Od ranih godina neovisnosti, Svjetska banka izdvojila je više od 2,4 milijarde dolara za podršku rasta Gruzijske ekonomije, ali i njezine turističke industrije koja se tada tek razvijala. To je uključivalo pomoć u uspostavljanju sustava zaštićenih područja, obnovi kulturnih dobara i lokalnih gradskih središta, te financiranju razvoja turističkog poslovanja.

Kako bi nastavili pozitivan trend od studenog uvode Ryanairove zračne linije iz Milana, Bolonje, Marseille i Kölna. Osim toga do 2025. godine planiraju privući više turista iz zemalja EU, sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije, ali i povećati prosječnu potrošnju posjetitelja s trenutnih 328 dolara unutar pet dana na 600 dolara tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2022 06:54