RAST CIJENA

Kako je Hrvatska upala u probleme s plinom? Pogledajte ove grafove i sve će vam biti jasno

Najbolja zaštita od tržišnih kretanja na kontinentalnoj razini je domaća proizvodnja, a ona je tijekom proteklih godina u Hrvatskoj u stalnom padu
Ilustracija, plin
 -/Wavebreak/Profimedia

Rapidni rast cijena prirodnog plina na europskim vruća je tema ovih dana u Hrvatskoj, a građani i poduzeća sa zebnjom strahuju od mogućnosti da se ta poskupljenja preliju na njihove račune.

Dok se u stručnoj javnosti lome koplja oko pitanja koji je stvarni razlog tome da je cijena plina u Europi dosegnula povijesno najviše razine, malo se raspravlja o specifičnoj hrvatskoj situaciji.

Najbolja zaštita od tržišnih kretanja na kontinentalnoj razini je domaća proizvodnja, a ona je tijekom proteklih godina u Hrvatskoj u stalnom padu.

Kako s druge strane potrošnja plina raste, razina plinske samodostatnosti - stupanj pokrivenosti potrošnje plina vlastitom proizvodnjom - pada. U samo tri godine ta plinska samodostanost se u Hrvatskoj prepolovila.

Tako je 2017. svaki drugi prodani kubični metar plina u Hrvatskoj bio iz domaćih nalazišta, dok je 2020. godine takav bio tek svaki četvrti kubik.

Ta statistika vjerojatno bi bila i gora da nije bilo gospodarske krize izazvane globalnom pandemijom koja je zasigurno barem usporila rast potrošnje plina. Pad plinske samodostatnosti znači i povećanu potrebu za uvozom plina, a samim time i veću osjetljivost na rast cijena i eventualne probleme u dobavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:19