Preporuka sommeliera

Kako je deset najpopularnijih restorana u Tokiju uvrstilo u ponudu hrvatska vina

U Zagrebu se održao vinski sajam na kojem je izlagalo 100 najboljih hrvatskih vinara
Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX

U Zagrebu se četvrti put održao Vinart Grand Tasting, vinski sajam na kojem je ove godine izlagalo 100 najboljih hrvatskih vinara i još 20-ak iz inozemstva, piše Glas Slavonije.

"HGK i naše Udruženje vinarstva prepoznalo je ovu manifestaciju kao jedno od najznačajnijih vinskih događanja. Ovdje je svake godine sve više kupaca i medija, ne samo iz Hrvatske i regije, nego i iz cijelog svijeta. Zato je logično da HGK bude sastavni dio ovakve promocije, posebice sada kad nam izvoz vina ponovno raste i brend Vina Croatia – vina Mosaica, daje sve bolje rezultate u prepoznatljivosti naših vina“, istaknuo je poslovni tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

- Čast nam je predstaviti svoja vina među stotinu odabranih vinara pred vrlo zahtjevnom publikom i brojnim gostima iz inozemstva. Izuzetno nam je drago da se i HGK uključio u ovaj projekt, ali i da generalno daje potporu hrvatskim vinarima kroz promociju na sajmovima u zemlji i inozemstvu, istaknula je Željka Balja iz marketinga Iločkih podruma. Upravo na jednom takvom sajmu u Francuskoj, na kojoj su naše tvrtke izlagale u organizaciji HGK, s našim vinima susreo se i Japanac Takahiro Ichihara. On je sommelier koji putuje diljem svijeta i za japanskog distributera Azuma Corporation traži zanimljiva vina. U hrvatska vina zaljubio se na prvo kušanje, a sada zahvaljujući njemu u Japan odlazi više od 25.000 boca naših vina koja su tako došla i na vinske karte deset najpopularnijih restorana u Tokiju.

- Na prvu me osvojio Dingač, a sada se sve više upoznajem i s vinima iz drugih krajeva Hrvatske. Vaša vina su fantastična, kvalitetna i vrlo raznolika. Nevjerojatno je da tako mala zemlja nudi tako mnogo, a japanski kupci to znaju cijeniti - kazao je Ichihara.

Sajam je posjetio i Dražen Dennis Šunjić koji živi u Londonu, a vinima se bavi već 20 godina. "Radim za jednu od najvećih distribucijskih kompanija u UK-u koja uvozi vina iz cijelog svijeta. Hrvatska i ovakvi sajmovi sve su popularniji među stranim ekspertima, jer im je dosta klasike. Žele otkrivati i probati nove stvari, a kako je Hrvatska jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Britaniji i naša vina su svakako dio te priče. Naše autohtone sorte za njih su egzotika, i jako su zanimljive kupcima i sommelierima u UK-u, pa ih zato sve više dolazi vidjeti što nudimo“, pojasnio je Šunjić.

Albert Benvenuti iz istarske vinarije Benvenuti kazao je kako su na Grand Tastingu već tri godine. "Želimo dodatno približiti svoja vina sommelierima, stručnjacima i općenito ljubiteljima vina“, naglasio je Benvenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:16