Loša investicija

Kako je bračni par prevario Berkshire Hathaway i na 'proroku iz Omahe' zaradio 377 mil. $

DC Solar je, kako tvrdi FBI, varao investitore po tzv. Ponzijevoj shemi i tako uprihodio 800 milijuna dolara
Warren Buffett
 Rick Wilking / REUTERS

Automehaničar Jeff Carpoff sa svojom je suprugom Paulette prije desetak godina osnovao kompaniju koja se bavi proizvodnjom i najmom mobilnih solarnih generatora i na tome je zaradio brdo novaca. Zaradio je toliko da mu je na lanjskom božićnom domjenku njegove kompanije DC Solar na kojem je, između ostalih, “pjevao” popularni Pitbull, na vrata pokucao FBI.

Kako piše Bloomberg, ekstravagantan život tog bračnog para izgrađen je na prijevari ulagača među kojima je i Berkshire Hathaway jednog od najcjenjenijih svjetskih investitora Warrena Buffetta.

- Povrat poreza koji smo dobili od određenih investicija u razdoblju između 2015. i 2018. vjerojatno je nevažeći - kazali su iz kompanije na sudu prošli mjesec, a kasnije se saznalo da je riječ o investiciji upravo u DC Solar koji je na Berkshireu zaradio 377 milijuna dolara.

DC Solar je, kako tvrdi FBI, varao investitore po tzv. Ponzijevoj shemi i tako uprihodio 800 milijuna dolara. Da pojasnimo, u SAD-u postoji program putem kojeg investitori koji ulože u solarnu energiju, odnosno u obnovljive izvore energije, dobivaju porezne olakšice. Stoga velik broj kompanija to i radi, a bračni par Carpoff našao je način varanja svojih investitora. Njihova je kompanija privukla velik broj investitora upravo putem ovog programa u sklopu kojeg su ti ulagači trebali dobiti povrat poreza za investiciju u mobilne solarne generatore. DC Solar je s prikupljenim novcem trebao proizvesti takve generatore te ih iznajmiti kako raznim telekomima, tako i za korištenje na vanjskim sportskim događajima i festivalima.

No, kako je američka vlada saznala, ta solarna kompanija to baš i nije radila. Proizveli su i iznajmili nekolicinu od prijavljenih 12.000 mobilnih jedinica za koje su prijavili da su u upotrebi. Uz to, mjesta za koja je prijavljeno da se ti generatori nalaze, nisu istinita. Za samu prijevaru američka je vlada saznala od bivšeg zaposlenika koji je posumnjao upravo u prijavljeni broj iznajmljenih jedinica.

Prikupljenim novcem Carpoffi su isplaćivali stare investitore te su živjeli veoma rastrošno.

YouTube Screenshot
Mobilni solarni generatori DC Solara

Posjedovali su više od 90 automobila, od klasičnih Fordova i Plymouthova do Bentleya te barem 20 zemljišta s nekretninama, a u Carpoffovom portfelju nalazila se čak i profesionalna bejzbolska momčad. Jeff Carpoff bi pred zaposlenicima često izvadio snop novčanica u vrijednosti više od 2000 dolara i tražio ih da pogode koliko novca ima u ruci. Onaj djelatnik koji bi bio najbliže pravoj vrijednosti, dobio bi taj novac.

FBI je bračnom paru Carpoff zaplijenio dom u okolici San Francisca od otprilike 400 kvadrata i s bazenom, brojne automobile te skrivenih 1,8 milijuna dolara gotovine koliko su uspjeli pronaći u njihovom uredu. DC Solar prestao je poslovati, a stotinjak radnika kompanije ostalo je bez posla, dok su investitori izgubili i po nekoliko stotina milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:04