Videoizlaganje na konferenciji imat će Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo
 Francois Lenoir/AFP
‘Next generation EU‘

Kako iskoristiti potencijal koji se Hrvatskoj otvara u sklopu Europskog plana oporavka

Cilj je konferencije stvoriti poticajno okružje i platformu za podizanje svijesti o mogućnostima koje pruža Europski plan za oporavak s posebnim naglaskom na mogućnosti financiranja razvojno održivih i klimatski prihvatljivih projekata
Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 13. studeni 2020. 16:00

Digitalna konferencija na temu Europski plan oporavka održat će se 16. studenoga 2020. od 10 do 13 sati. Konferencija će se održati virtualno, a njezini organizatori su Europska investicijska banka, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hanza Media.

Suočeni s najtežom gospodarskom krizom od Velike depresije 20-ih godina prošlog stoljeća, čelnici Europske unije su u srpnju dogovorili sveobuhvatni plan oporavka za Europu. Taj plan nazvan "Next generation EU" donesen je u sinergiji s višegodišnjim financijskim okvirom Europske unije, a trebao bi iskoristiti sve mogućnosti proračuna EU za popravljanje gospodarske i socijalne štete nastale zbog pandemije koronavirusa, pokretanje europskog oporavka te zaštitu i stvaranje novih radnih mjesta.

Cilj je konferencije stvoriti poticajno okružje i platformu za podizanje svijesti o mogućnostima koje pruža Europski plan za oporavak s posebnim naglaskom na mogućnosti financiranja razvojno održivih i klimatski prihvatljivih projekata. Relevantni govornici iz domaćih i međunarodnih institucija zajedno s predstavnicima privatnog sektora predstavit će dostupne programe i mehanizme financiranja koji proizlaze iz novih strateških inicijativa Europske unije te kroz otvorenu raspravu pokušati dati odgovore na sve nedoumice koje mogu zakočiti iskorištavanje ovog značajnog financijskog potencijala u Hrvatskoj.

Uvodne pozdrave održat će Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Anton Kovačev, voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke i Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Videoizlaganja na konferenciji imat će Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo, Dario Scannapieco, potpredsjednik Europske investicijske banke i Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske. U sklopu konferencije održat će se i dva okrugla stola: Plan za oporavak i otpornost i Zeleni plan.

Linker
27. studeni 2020 22:02