Hrvatski startup jednorog

Kako bi bio spreman za New York, Infobip doveo eksperte

Infobip u pripremama za širenje poslovanja u SAD i izlazak na burzu 2023. proširio svoju upravu na 14 članova s dva nova potpredsjednika Gregorom Potočarom i Aleksandrom Raićem
 Srecko Niketic/Cropix

Infobip, prvi hrvatski startup jednorog, odnosno prva tehnološka tvrtka unas vrednija od milijardu dolara, sada se može pohvaliti i jednom od najvećih uprava u državi. U svom planu da do 2023. godine izađe na burzu u New Yorku, kroz širenje na američko tržište i akvizicije, vodnjanska je kompanija svoje vodstvo proširila na 14 članova.

Dva nova člana uprave, koji će se pridružiti izvršnom menadžmentskom timu kojeg vode tri osnivača - Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić - kadrovske su akvizicije iz SAP-a i Teve, a trebali bi pomoći da Infobip postane najveća hrvatska kompanija, veća od Ine i Fortenove. Tako je na funkciju člana uprave i potpredsjednika za prihode došao Gregor Potočar iz SAP-a, a na funkciju člana uprave i potpredsjednika za transformaciju i ljudske resurse Aleksandar Raić iz Croatia Osiguranja i Teve.

Paralelno, postojeća članica uprave i izvršna direktorica za internu reviziju Infobipa, Aurora Volarević, koja je u hrvatsku kompaniju prešla prije osam mjeseci iz globalnog revizorskog menadžment tima Deutsche telekoma, promovirana je na funkciju potpredsjednice za korporativne poslove Infobipa.

Više od 600 milijuna

Nova kadrovska pojačanja su i nastavak internacionalizacije uprave Infobipa. Gregor Potočar dolazi iz Slovenije, i nije prvi Slovenac u upravi vodnjanske tvrtke. Štoviše, Infobip je najavio da će u Sloveniji u 2021. godini ured proširiti s 20 stručnjaka različitih profila. Do sada je, naime, u regiji kapacitete jačao mahom u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

image
Gregor Potočar

Gregor Potočar u Sloveniji u jednom trenutku bio je izvršni direktor lokalnog ureda SAP-a. Inače, SAP je najveća njemačka softverska kompanija i ujedno najveći proizvođač softvera u Europi. Nakon toga je promoviran na funkciju glavnog operativnog direktora SAP-a i voditelja cloud poslovanja kompanije za cijelu Istočnu Europu te je s te pozicije prešao u Infobip. Prethodno je Potočar bio i regionalni direktor prodaje u Microsoftu, koji je pak najveća američka i svjetska softverska kompanija. Prije toga je bio voditelj prodaje i marketinga u slovenskoj softverskoj tvrtki NiceLabel, koja je ušla u Elite program Londonske burze.

U Infobipu navode da je Potočar svoju karijeru gradio više od 20 godina te da će u Vodnjanu raditi na kreiranju i izvršavanju strategije eksponencijalnog rasta. Ključan je to fokus Infobipa, odnosno onaj na kojem je primio prvu investiciju i dobio valuaciju veću od milijardu dolara.

Potočar naglašava da se Infobip snažno priprema za nadolazeće razdoblje velikog rasta kompanije. Potočar naglašava da se Infobip snažno priprema za nadolazeće razdoblje velikog rasta kompanije. Podsjetimo, lani je kompanija povećala prihod za 38 posto na 602 milijuna eura.

"Taj će period obilježiti i novi segmenti poslovanja, ali i izlazak na nova tržišta. Drago mi je što ću ovdje moći primjenjivati i povezivati vlastita znanja i iskustva koja sam stekao iz svijeta startupa i velikih globalnih korporacija“, kaže Potočar.

Kreću akvizicije

Aleksandar Raić, novi potpredsjednik za transformaciju i ljudske resurse drugo je ključno Infobipovo pojačanje. Za brzi rast, osim prihoda, nužno je i da se tvrtka organizacijski ne raspadne. Prije desetak godina Infobip je brojao troje osnivača, a danas ima gotovo 2500 zaposlenika na šest kontinenata te i dalje raste. Raić će u Infobipu biti zadužen za povezivanje segmenata transformacije i ljudskih resursa, kao i daljnju internu digitalizaciju poslovnih procesa.

image
Aleksandar Raić

Na novu je funkciju došao iz Croatia osiguranja, gdje je posljednje dvije godine radio na digitalnoj transformaciji kompanije, odnosno uvođenju novog temeljnog IT sustava što je CO nedavno proslavila lansiranjem aplikacije Laqo. No, većinu svoje karijere proveo je u Plivi i kasnije Tevi. Pet godina bio je šef IT-a za Tevu u Europi, a nakon toga je bio odgovoran za integracije tvrtki koje je Teva po svijetu kupovala i pripajala. Sa sobom donosi i bogato međunarodno iskustvo, jer je poslove obavljao iz ureda u Njemačkoj, Nizozemskoj i Izraelu.

Raić kaže da je povezivanje segmenata transformacije i ljudskih resursa ključno je za uspješnu provedbu spajanja i integracija strateški akviziranih kompanija. Drugim riječima, nema dvojbe kakav je plan Infobipa pred izlazak na burzu u New Yorku. Jedino nisu još poznate mete i budžet s kojim će se ići u akvizicije.

"Pred Infobipom je uzbudljivo razdoblje u kojemu očekujemo veliki rast broja ljudi unutar tvrtke kroz akvizicije i nova zapošljavanja, daljnje strukturiranje, kao i nastavak procesa digitalizacije na razini kompanije", zaključuje Raić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:56