POSLOVNI TRILER

Kakav preokret! Allianz srušio plan mirovinaca da preuzmu Fortenovu od ruske Sberbanke

Do preokreta je došlo strelovito kao u nekom hollywoodskom raspletu

Sjedište Fortenova grupe, nekadašnjeg Agrokora

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Uzbudljivi poslovni triler oko preuzimanja 42,5 postotnog vlasničkog udjela Fortenove od ruske Sberbanke zbog međunarodnih sankcija dobit će svoj nastavak (ili nastavke) nakon blagdana Svih svetih. Naime, nakon što su na iznenađenje svih sudionika transakcije članovi Nadzornog odbora društva za upravljanje mirovinskim AZ fondom doslovno u zadnji tren glasali protiv preuzimanja Fortenove, još neko vrijeme tinjala je nada da će se posao realizirati te su se jučer i jutros o tome vodili intenzivni pregovori.

Kako predstavnici njemačkog osiguravajućeg diva, Allianza, do danas (očekivano) nisu promijenili svoje mišljenje, predstavnici Erste, PBZ Croatia i RBA mirovinskog fonda došli su do zaključka kako bez AZ fonda, koji ih je predvodio, niti ne mogu realizirati transakciju jer su im limiti pojedinačnih ulaganja premali da bi zatvorili financijsku konstrukciju preuzimanja od ukupno 500 milijuna eura, na koliko je procijenjen udio Sbera u Fortenovi. Službenu potvrdu ove informacije dobili smo i u Fortenovi:

„Točno je da hrvatski mirovinski fondovi neće postati novi suvlasnici Fortenova grupe, iako je uprava kompanije u zadnja dva mjeseca uložila znatne napore kako bi im omogućili kupnju udjela od 42,5% koji trenutno ima Sberbank. Kompanijski tim je zajedno s pravnim savjetnicima osmislio kompleksan mehanizam koji bi omogućio provođenje ove transakcije u rekordnom roku, uz potpuno poštivanje zakona i sankcija. Iako su tri od četiri mirovinska fonda donijela odluku o ulaganju, žao nam je što Nadzorni odbor AZ mirovinskog fonda, koji kao najveći obvezni mirovinski fond u Hrvatskoj upravlja mirovinama većine nas, nije prepoznao i iskoristio vjerujemo stvarno izvrsnu priliku za ulaganje u najveću maloprodajnu i prehrambenu kompaniju u ovom dijelu Europe. Uprava Fortenova grupe poduzela je sve potrebne korake kako bi se mirovinskim fondovima omogućila kupnja udjela Sberbanke, jer je zbog sankcija ovo trenutak kada je taj udjel bilo moguće kupiti po povoljnoj cijeni. Kompanija je željela mirovinske fondove u vlasničkoj strukturi i zato što bi time dobila institucionalnog investitora koji bi donio dodatnu stabilnost regionalnoj proizvodnji i opskrbi hranom. No, zbog odluke jednog fonda, s obzirom da je zakonom ograničena najviša moguća razina ulaganja svakog od njih, svi su mirovinski fondovi propustili priliku za kupnju, iako je i Sberbanka sa svoje strane također učinila sve da se ova transakcija zatvori u najboljem interesu svih uključenih strana. Proces vlasničke konsolidacije će se sada nastaviti bez mirovinskih fondova. Važno je napomenuti kako sankcije protiv dijela sadašnjih suvlasnika Fortenova grupe i dalje ne utječu ni na koji način na poslovanje, iza nas je odlična sezona i rezultati su rekordni te bez obzira na rast cijena energenata i druge poremećaje tržišta očekujemo dobru poslovnu godinu", kažu iz Fortenove

Dobro upućeni u propalu akviziciju, na čiju pripremu je potrošeno jako puno vremena, tvrde kako su svi ostali poprilično iznenađeni odlukom Allianza da zaustavi cijeli proces, i to nakon što su pravni, porezni i financijski savjetnici već dali svoje mišljenje. Do preokreta je došlo strelovito kao u nekom hollywoodskom raspletu. Navodno je argumente protiv transakcije prvenstveno dao Petros Papanikolau, glavni izvršni direktor Allianza za srednju i istočnu Europu, iako nije mogao formalno utjecati na realizaciju posla.

Iz Fortenove mirno poručuju kako kolaps ove praktično već dogovorene transakcije neće značiti ništa bitno za poslovanje kompanije iako međunarodne sankcije uskoro više neće dopuštati financiranje biznisa u ruskom vlasništvu. Fortenovi problematične obveznice, koje su izdane 2019. godine, dospijevaju tek sljedeće jeseni, pa imaju dovoljno manevarskog prostora za nove pregovore. No, neki se ipak pitaju može li Fortenova imati nekih problema s obrtnim kapitalom zbog izrazite sezonalnosti poslovanja.

Neki su se pak pitali kako je uopće bilo moguće da mirovinski fondovi koordinirano idu u kupovinu kompanije koja nije javno listana na burzi, ali je pronađeno kreativno rješenje kako bi se zadovoljile zakonske forme. Doznali smo, naime, kako je prvotno planirano da mirovinski fondovi dokapitaliziraju kompaniju FNG ART dd. (koja bi trebala kotirati na burzi) s 500 milijuna eura, a potom je ta kompanija trebala kupiti udjele u Fortenovi od kompanije SKB ART LLC. Ideja je, uz to bila, plaćanje obaviti preko escrow mehanizma, a kako bi se poštivale sankcije.

U ovom trenutku nejasno je da li je preuzimanje Fortenove završena priča i za tri mirovinska fonda koji su željeli nastaviti transakciju ali su bili spriječeni limitima ulaganja. Najvjerojatnije je da će novi model preuzimanja Fortenove sigurno brzo tražiti Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA grupe i veliki dioničar Fortenove. Vujnovac je, naime, na nedavnoj konferenciji Jutarnje lista izjavio kako će se ta važna transakcija dogoditi ‘malo kasnije‘ ili ‘kasnije‘, ali će se dogoditi.

Ukratko, od jutros se šanse da će nam Fortenova (bivši Agrokor) privređivati za penzije, jer će biti u vlasništvu sva četiri mirovinska fonda, čine vrlo malima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:16