A ROK JE ISTEKAO...

Jutarnji prvi doznaje: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove!

Točno je, javili su nam da niti je traženo odobrenje niti su oni izdali odobrenje za ovu transakciju - potvrdio nam je sugovornik iz hrvatskih vlasti

Sjedište Fortenova grupe, nekadašnjeg Agrokora

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Nadležno tijelo u Nizozemskoj, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nije dalo odobrenje za prodaju udjela Fortenove u vlasništvu ruske Sberbanke arapskom investitoru Saifu Alketbiju.

Neslužbeno nam je to potvrđeno od hrvatskih vlasti koje su jučer poslale dopis Nizozemcima da provjere informaciju je li neko nadležno tijelo dalo odobrenje za transakciju, budući da se Sberbanka nalazi pod sankcijama Europske unije zbog Putinove agresije na Ukrajinu.

- Točno je, javili su nam da niti je traženo odobrenje niti su oni izdali odobrenje za ovu transakciju - potvrdio nam je sugovornik iz hrvatskih vlasti.

Budući da takvo odobrenje nije dalo ni nadležno tijelo u Hrvatskoj, očito se političko-ekonomski triler s preuzimanjem najveće hrvatske kompanije nastavlja, budući da investitori tvrde da su kupili 43 posto udjela, da Sberbank tvrdi da je transakcija izvršena do 31. listopada, a da Vlada i Uprava Fortenove kažu kako ništa o tome nisu znali i kako treba provjeriti je li prekršen zakon vezan uz sankcije. Naime, Uredba Europske unije predviđa izuzeća kod ovakvih transakcija za ruske tvrtke pod sankcijama. Izuzeća su moguća ako nadležno tijelo države članice da odobrenje i to do 31. listopada, a očito da ni hrvatsko, ni nizozemsko nadležno tijelo nije dalo takvo odobrenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:02