Održiva budućnost

Jutarnji list i METRO organiziraju konferenciju ‘Hrana bez otpada‘

Konferencija okuplja sve ključne dionike - proizvođače, prerađivače, trgovce, ugostitelje, institucije, inovatore i građane - kako bi zajedno tražili rješenja i gradili učinkovitiji, pravedniji i održiviji prehrambeni sustav

Konferencija Hrana bez otpada: Put prema održivoj budućnosti Hrvatske održana 2024.

 Goran Mehkek/Cropix
Konferencija okuplja sve ključne dionike - proizvođače, prerađivače, trgovce, ugostitelje, institucije, inovatore i građane - kako bi zajedno tražili rješenja i gradili učinkovitiji, pravedniji i održiviji prehrambeni sustav

Povodom Europskog dana svjesnosti o otpadu od hrane, Jutarnji list u suradnji s METRO-om i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 29. rujna u Zagrebu, organizira drugu konferenciju "Food Waste - Hrana bez otpada", posvećenu jednom od ključnih izazova održivog razvoja - smanjenju bacanja hrane u prehrambenom sustavu.

Hrvatska godišnje baci više od 280.000 tona hrane, a cilj je Europske unije prepoloviti taj otpad do 2030. godine. U lipnju je istraživanje agencije Improve Research & Analytics, napravljeno u sklopu Dukatovog projekta "Hrana se ne baca" pokazalo da dvije trećine Hrvata baca hranu, a oko milijun to čini barem jednom tjedno, što ukazuje na nužnost snažnijeg osvješćivanja građana o utjecaju bacanja hrane na klimatske promjene. U Hrvatskoj se godišnje baci 71 kg hrane po stanovniku, dok je prosjek u EU 132 kg po stanovniku, što znači da smo na samom dnu ljestvice po količini bačene hrane po glavi stanovnika. Međutim, uvijek ima prostora za napredaka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nastavlja s provođenjem aktivnosti iz Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane za razdoblje od 2023. do 2028. godine čiji je cilj smanjenje otpada od hrane za 30 posto do 2028.

Upravo zato konferencija okuplja sve ključne dionike - proizvođače, prerađivače, trgovce, ugostitelje, institucije, inovatore i građane - kako bi zajedno tražili rješenja i gradili učinkovitiji, pravedniji i održiviji prehrambeni sustav.

Konferenciju će otvoriti pozdravnim govorima organizatori te Tomislav Smolčec, predsjednik Uprave tvrtke METRO Hrvatska, a očekuje se i obraćanje predstavnika Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Vrijedne uvide donijet će Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koja će otvoriti pitanje koliko hrane u Hrvatskoj doista završava u otpadu i zašto službene brojke još uvijek nisu konačne.

"Hrana je dragocjena, a otpad od hrane neprihvatljiv. To je filozofija koju trebamo prenijeti mlađim generacijama, ali koju prije svega moramo provoditi i sami, svatko od nas, pojedinačno. Da hrana ne završi na otpadu, svatko od nas može utjecati", napominje Kolarić Kravar.

Ministarstvo je kroz dva javna poziva isplatilo 1,84 milijuna eura za 40 posrednika i devet banaka hrane, a trenutno su u provedbi 53 nova ugovorena projekta u ukupnoj vrijednosti od 1,36 milijuna eura. Provedbom ove reforme nadograđena je platforma e-doniranje koja povezuje donatore i posrednike u doniranju hrane, te je do danas spašeno 1500 tona hrane, podsjetila je načelnica.

Sanja Fresl iz METRO-a Hrvatska predstavit će primjere dobre prakse i razotkriti izazove u mjerenju otpada od hrane, pokazujući kako se podaci mogu pretvoriti u konkretne promjene.

Panel rasprava "Hrana nije otpad: odgovornost počinje kod nas", u kojoj će sudjelovati državni tajnik Zdravko Tušek, Vlatko Zovko, direktor nabave i ponude za svu prehranu u tvrtki METRO Hrvatska, Elena Wolsperger Dolezil, direktorica društveno odgovornog poslovanja i korporativnih komunikacija u Dukatu, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša, Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, te Dražen Knežević, direktor HAPIH-ova Centra za sigurnost hrane, bit će prilika da se raspravlja o mjerama u maloprodaji, ugostiteljstvu i kućanstvima.

Prof. dr. sc. Sandra Budžaki s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku u svom će izlaganju "Od otpada do resursa" pokazati kako hrana koja ne završi na tanjuru može postati vrijedan resurs. "Kroz primjere prerade, donacija, bioenergije i industrijske upotrebe pokazat ću kako otpad može dobiti novu vrijednost. Poseban naglasak bit će na konceptu upcyclinga i istraživanjima koja otvaraju put održivim rješenjima", poručila je Budžaki.

Konferencija će završiti panelom "Inovacije koje mijenjaju pravila" posvećenim digitalnim alatima i tehnološkim rješenjima u borbi protiv otpada od hrane. O svojim iskustvima govorit će Antonio Matušan, osnivač aplikacije Crumbs, Gabriela Filca, chefica riječkog restorana NEBO, Borna Beker iz Biovege te Katarina Vrenc, chefica zagrebačkog Sopala, koji će pokazati kako inovacije i startup-pristupi mogu stvoriti nova pravila igre u izgradnji održivijeg prehrambenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2025 15:12