POTIČEMO RAZVOJ

Jutarnji i ove godine predvodi Izbor za najbolji županijski EU projekt: Pogledajte tko je pobijedio prošle godine...

Kako EU sredstvima potaknuti razvoj gospodarstva i poboljšati uvjete života lokalne zajednice

Ilustrativna fotografija

 /Zupan.hr

Izbor za najbolji EU projekt provodi Jutarnji list u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, Uredom Europskog parlamenta u RH te portalom zupan.hr. Cilj izbora je istaknuti projekte koji pokazuju kako EU sredstvima potaknuti razvoj gospodarstva i poboljšati uvjete života lokalne zajednice.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ističe da su europska sredstva ključna u stvaranju snažnog gospodarstva čiji se razvoj temelji na društvu znanja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine. "To se prvenstveno odnosi na pružanje što viših standarda kvalitete usluga lokalne samouprave putem kojih ćemo ostvariti prosperitet i zadovoljstvo naših građana, unaprjeđenje gospodarstva i cjelokupne zajednice", ističe Marušić.

image

Danijel Marusic

Zajednica Zupanija/

Prošle godine, u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici najbolji je bio projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite (Vukovarsko-srijemska županija).

Na području Županije veliki je broj osoba s invaliditetom, točnije 18 767, što čini oko 10,5 % stanovništva, a projekt je omogućio pristup osobama s invaliditetom primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz prilagođavanje infrastrukture. Ulaganje u infrastrukturu i opremanje medicinskom opremom rezultiralo je proširenjem i razvojem novih usluga koje nisu bile dostupne, uz povećanje znanja medicinskih djelatnika o korištenju nabavljene opreme.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji prošle je godine najbolji bio ‘Key Q plus - Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Hrvatske i Italije (Istarska županija). Kroz prekograničnu suradnju stvoreni su preduvjeti za povećanje atraktivnosti i valorizaciju povijesnih kulturnih građevina područja, pa je tako u sklopu Tržnice Pula, podignute davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, uspješno uspostavljena didaktička kuhinja, a koja je i nakon završetka projekta ostala kao relevantan primjer jedinstvenog turističkog proizvoda.

Pobjedu u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama odnio je Bluemed (Dubrovačko-neretvanska županija). Zahvaljujući projektu, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

Projekt RENEW HEAT Karlovačke županije osvojio je publiku i žiri u prošlogodišnjem izboru za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Karlovačka županija prva je u RH potaknula razvoj inovativnih modela ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika te time stavila naglasak i važnost na poticanju gospodarstva, lokalnog i regionalnog poduzetništva te razvoju inovativnih modela i pristupa dosadašnjoj praksi ugovaranja.

Ovogodišnji najbolji europski projekti biti će nagrađeni krajem rujna u sklopu Dana regionalnoga razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:36