IMENOVANJE

Joze Tomaš izabran za predsjednika Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora

Za potpredsjednike su izabrani predsjednik Gospodarske komore Drač Alban Isteri, predsjednik Gospodarske komore Marche Gino Sabatini i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović
Gino Sabatini i Joze Tomaš

Predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš, izabran je na redovnoj Skupštini Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora za predsjednika Foruma u mandatnom razdoblju 2021.-2023. Za potpredsjednike su izabrani predsjednik Gospodarske komore Drač Alban Isteri, predsjednik Gospodarske komore Marche Gino Sabatini i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović. Uz izbor predsjednika i potpredsjednika AIC Foruma na Skupštini su imenovani i članovi Upravnog vijeća u novom mandatnom razdoblju, u kojem je uz HGK ŽK Split iz Hrvatske još zastupljena HGK ŽK Dubrovnik. Usvojeni su i financijski dokumenti te se raspravljalo o predstojećim aktivnostima, prvenstveno sljedećoj zajedničkoj konferenciji jadransko-jonskih komora, gradova i sveučilišta u širem kontekstu albanskog predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom, odnosno EUSAIR-om.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora međunarodno je udruženje koje okuplja gospodarske komore iz osam zemalja jadransko-jonskog područja - Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije. Prije 20 godina Forum su pokrenule i osnovale HGK – Županijska komora Split i Gospodarska komora Ancone -sadašnja Gospodarska komora Marche, a danas on broji više od 40 gospodarskih komora iz zemalja jadransko-jonske regije, koje zastupaju oko 1.800.000 tvrtki. Tomaš, koji je na mjestu predsjednika AIC Foruma naslijedio predsjednika talijanske Komore Marche Gina Sabatinija, naglasio je veliki značaj ove mreže za suradnju na EU projektima na razini regije. Naime, Forum provodi niz projekata, a od posebne su važnosti strateški projekti za razvoj jadransko-jonske regije i realizaciju ciljeva Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Jedan takav projekt će se provoditi upravo za vrijeme predsjedanja HGK ŽK Split, a uskoro će biti održana i konferencija povodom njegovog službenog početka.

''Izuzetna mi je čast predsjedavati Forumom i dovesti predsjedništvo ponovo u Split, jer je upravo HGK u Splitu uz Gospodarsku komoru Ancone osnivačica Foruma. Nadamo se tijekom dvogodišnjeg predsjedanja u grad Split dovesti značajne međunarodne konferencije u organizaciji Foruma'', poručio je nakon izbora Joze Tomaš.

Pri AIC Forumu djeluju okrugli stolovi za teme od zajedničkog interesa za zemlje regije: plavi rast, povezivanje regije, zaštita okoliša i poljoprivreda, održivi turizam, poduzetništvo žena, društveni izazovi te ekonomske analize, kao i Radna grupa za upravljanje projektima EU. HGK ŽK Split koordinira okrugli stol za poduzetništvo žena, iz čijeg rada je do sada proizišlo 11 kongresa poduzetnica jadransko-jonskog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 17:52