'Turisti volonteri'

Još jedna turistička destinacija staje na kraj masovnom turizmu: 'Uvodimo novo pravilo'

Vlasti žele prikupiti 100 'turista volontera' koji će se radnoj akciji priključiti od 16. do 17. travnja 2020.
Farski otoci
 YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Venecija naplaćuje ulaz u gradsku jezgru, Japan zabranjuje fotografiranje, Barcelona ograničava broj kruzera, a Amsterdam se prestaje oglašavati. Po uzoru na sve veći broj europskih, ali i svjetskih turističke destinacije Farski otoci također su odlučili stati na kraj masovnom turizmu.

Kako piše CNN, vlasti ove danske autonomne pokrajine koja broji svega 13.000 stanovnika, odlučile su jedan vikend u godini pretvoriti u tzv. 'turistički volonterski vikend'.

Naime, u proljeće ove godine na otok je pristigao veliki broj volontera iz Meksika, Izraela, Australije, Kine i SAD-a, ali i ostalih zemalja svijeta kako bi stanovnicima pomogli u ni manje ni više nego, čišćenju.

Kako bi stvorili što veći benefit od oba svijeta, volonterskog i turističkog, vlasti su odlučile otok na jedan vikend zatvoriti za obične turističke. No, oni koji Farske otoke ipak odluče posjetiti baš taj vikend to će i dalje moći učiniti. Svi hoteli i zračna luka radit će normalno, ali u propisanom periodu, posjetitelji će morati prihvatiti jedan od poslova koji im se dodjeli, a oni će u najvećoj mjeri obuhvatiti čišćenje okoline i zelenih površina.

View this post on Instagram

To get to the renowned viewpoint of Drangarnir, you have to walk on privately owned land, and it’s important that you pay a fee before entering the land. We started hiking out to the cliffs and after an hour and a half, a local fisherman stopped and asked us if we had paid. Since we paid we were good to continue our journey. However, the fisherman offered us a ride out to the spot instead of hiking the remaining 3 hours. Just there proves how nice and friendly the people of Faroe Islands are! While we were out there, we spent about 5 hours at this spot because, I mean just look at it. Too gorgeous! | Photo and caption by @erikhallin25 For info on how to book a trip to Drangarnar, please contact Visit Vágar Information Office. #faroeislands #visitfaroeislands

A post shared by Visit Faroe Islands (@visitfaroeislands) on

- Mi ne ciljamo na velike brojke u turizmu. Svaki gost je dobro došao, ali isto tako on mora biti svjestan da mi ovdje vodimo brigu o svojoj zemlji i ne želimo ju uništiti na uštrb turizma – pojasnio je Guðrið Højgaard, direktor turističke agencije Farskih otoka.

Tako vlasti žele prikupiti 100 'turista volontera' koji će se radnoj akciji priključiti od 16. do 17. travnja 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:31