Niz se nastavlja

Još jedan britanski lanac trgovina zatvara svoje dućane, otkaze bi moglo dobiti 2300 ljudi

Poundworld više neće biti u mogućnosti prodavati proizvode po jednoj funti
Ilustracija, unutrašnjost trgovine Poundworld
 Profimedia, Alamy

Maloprodajni lanac Poundworld, koji uglavnom prodaje jeftinu robu po cijeni do jedne funte (8,25 kuna), sljedeći će mjesec zatvoriti svoje preostale trgovine, piše Independent. Osim trgovina u kojima ukupno radi 2.339 osoba, Poundworld će zatvoriti i svoja skladišta i distribucijsku mrežu te glavni ured, čime će dodatnih 300 osoba ostati bez posla.

Naime, ovaj maloprodajni lanac više nije mogao plaćati svoje dugove pa je Deloitte “uskočio” u proces restrukturacije i otada zatvara Poundworldove trgovine diljem Velike Britanije. Velike dugove i nemogućnost njihova plaćanja stvorili su brojni problemi poput borbe za opstanak s konkurentima Poundland i Poundstretcher, a nije im pomogao ni pad vrijednosti funte nakon referenduma o Brexitu čime je narasla cijena uvezenih dobara.

Ipak, Deloitte se nada da će pronaći kupca za preostali dio poslovanja, budući da je nemogućnost sklapanja dogovora s potencijalnim kupcima i prisilila Deloitte da zatvori toliko trgovina.

U tom je procesu pokušaja prodaje Poundworlda, primjerice, Deloitte odbio ponudu osnivača i bivšeg vlasnika tog lanca Chrisa Edwardsa koja bi spasila oko tri tisuće radnih mjesta. Osim te ponude, pričalo se o barem još dvije, ali pregovori sa svakim potencijalnim kupcem propadnu.

Inače, Poundworld je jedan od brojnih trgovačkih lanaca koji su se ove godine našli u problemima. S britanskih su ulica, primjerice, već nestale trgovine Toys R Us-a i Maplina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:05