Procurile informacije

Johnson & Johnson desetljećima je znao da njihov puder sadrži azbest, ali su to tajili?

Reuters zaključuje kako su između 1971. i 2000. puderi te kompanije bilježili pozitivne rezultate na male količine azbesta
Johnson's dječji puder
 Profimedia, Alamy

Tvrtka Johnson & Johnson desetljećima je znala da njezin dječji puder sadrži azbest, tvrdi agencija Reuters na temelju analize dokumenata iz kojih proizlazi i da je tvrtka uspješno utjecala na planove američkih regulatora da limitiraju azbest u puderima i na znanstvena istraživanja o zdravstvenim učincima pudera.

Reuters na temelju uvida u dokumente, među kojima su i brojna svjedočenja sa suđenja na temelju tužbi podignutih protiv te tvrtke, zaključuje kako su između 1971. i 2000., a možda i dulje, puderi te kompanije bilježili pozitivne rezultate na testiranjima na male količine azbesta.

Izvršni direktori J&J, menadžeri, znanstvenici, liječnici i pravnici bavili su se tim problemom, ali o njemu nisu izvijestili ni regulatore ni javnost. Izvješće je objavljeno pošto se tvrtka suočila s tisućama tužbi u kojima se tvrdi da njihov puder izaziva rak.

Odvjetnici J&J kažu: "Reutersov članak je jednostran, lažan i huškački. Jednostavno rečeno, Reutersova priča je apsurdna teorija zavjere", dodaje se.

Odvjetnik Peter Bicks poručio je Reutersu u mailu: "Znanstveni je konsenzus da prah korišten u puderu za tijelo ne izaziva rak, neovisno o tome što je u puderu. To je točno čak i ako je, a nije, kozmetika Johnson & Johnson ikad sadržavala sitnu, neprimjetnu količinu azbesta".

Bicks je rekao da testovi koje navodi Reuters pokazuju netipične rezultate. Sudski slučajevi protiv Johnson&Johnson imaju različite rezultate.

U srpnju, tvrtka J&J morala je platiti 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su njihovi proizvodi na bazi pudera uzrokovali razvoj raka jajnika. Presuda označava najveću naknadu koju je tvrtka morala isplatiti na temelju optužbi. Tvrtka se žalila na odluke.

Odmah nakon objave Reutersovog članka, dionice Johnson & Johnsona pale su deset posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 03:24