Američka poslovna zajednica

John R. Dearie za Novac.hr: 'Rast populizma u EU prepreka je vašem razvoju biznisa'

Poduzetnička aktivnost opada i u najvećem svjetskom gospodarstvu
John R. Dearie, osnivač i predsjednik Centra za američko poduzetništvo
 Adriano Milovan

Rast populizma u EU, koji je došao do izražaja i na tek održanim izborima za Europski parlament, zabrinuo je i američku poslovnu zajednicu.

Američki su poslovni ljudi, naime, pozorno pratili izbore za Europski parlament. Među njima je i John R. Dearie, osnivač i predsjednik Centra za američko poduzetništvo, u čijem su fokusu uglavnom startupi te mala i srednja poduzeća, a koji je za Jutarnji list ocijenio da rast populizma u Europi predstavlja prepreku razvoju poduzetništva.

"Ideja slobode kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi, na kojima se temelji EU, jako je dobra, ali iskreno rečeno, suočava se s teškom političkom krizom, što otežava funkcioniranje EU", kazao nam je Dearie.

Dodao je kako to potiče neizvjesnost, a ona je prepreka razvoju biznisa, budući da je povezana s brojnim rizicima. Isto je, dodao je nas sugovornik, i s Brexitom, koji je ogroman upitnik za daljnji razvoj biznisa.

Iako je situacija u SAD-u znatno manje neizvjesna nego u Europi, u Centru za američko poduzetništvo zabrinuti su opadanjem poduzetničke aktivnosti i u najvećem gospodarstvu svijeta. Pritom podsjećaju da se i američko gospodarstvo temelji prije svega na malom i mikro poduzetništvu, kao i da startupi imaju ogromnu ulogu kako u zapošljavanju, tako i u jačanju konkurentnosti američkoga gospodarstva. Njihova istraživanja pokazuju da se poduzetništvo danas uglavnom spotiče na sporoj komercijalizaciji inovacija, nedovoljnoj kvalificiranosti radne snage, imigracijskoj politici koja ne vodi dovoljno računa o potrebama poduzetnika, teškom pristupu kapitalu, prevelikoj regulaciji od strane države i visokim porezima, koji se, k tome, često i mijenjaju. Stoga pokušavaju utjecati na zakonodavnu i izvršnu vlast u SAD-u da pomogne poduzetnicima.

Njihove preporuke govore o potrebi većih ulaganja u istraživanje i razvoj, zatim o reformi obrazovanja, koja bi trebala "proizvesti" i radnu snagu koja će lakše naći posao, kao i o mjerama koje će potaknuti startupe. Također, žele da američka imigracijska politika bude takva da privuče najbolje svjetske talente da žive i rade u SAD-u. Od vlasti traže i manje porezno opterećenje, kao i pojednostavljenje poreznih propisa.

"Od vlasti želimo da poduzetnicima omogući da rade ono u čemu su oni najbolji, a to je pokretanje novih poslova i otvaranje novih radnih mjesta", zaključio je Dearie na susretu s novinarima iz brojnih svjetskih medija u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:41