Ma kakva kriza...

Jesu li ovo najskuplji kvadrati u Hrvatskoj?! Nekretnina na atraktivnoj lokaciji dosegnula vrtoglavu cijenu

Još uvijek su najvrjedniji kvadrati na dubrovačkom Stradunu, gdje se cijene penju i do 10.000 eura za metar stambenog prostora
Stambena zgrada na mjestu stare peškarije u kojoj su naskuplji stanovi u Šibeniku
 Nikša Stipaničev/Hanza Media

Tko je ono rekao da je svaka kriza potencijalna prilika? A tek velika kriza, to je velika prilika. Dakle, sada je vrijeme u kojem najbogatiji, oni koji stvarno imaju novca – kupuju.

Zašto? Jer su cijene pale, jer oni koji nemaju novca, moraju prodavati da bi preživjeli, pa ono što imaju daju u bescjenje, ili u najboljem slučaju ispod cijene. Oni koji sad, dok je cijeli svijet u "lockdownu", u krizi i problemima, dok drugi zbrajaju gubitke, pametno investiraju povećat će svoje bogatstvo nekoliko puta. Naravno, nije to samo tako. S potencijalnim dobicima rastu i rizici, piše Šibenski.hr.

Postoji mogućnost da se i zaletiš, krivo procijeniš, pa više platiš ono što u normalnim uvjetima i ne bi. Zato kapital bježi u sigurnost, bježi od dionica i općenito od burzi, bježi i od banaka – zato su sad kamate nikakve, čak i negativne – sklanja se u ono čemu vrijednost ne pada, što nije volatilno, nego je sigurno, što je dragocjeno i rijetko, čega je malo poput zlata, dijamanata, umjetničkih remek-djela. I vrijednih nekretnina, na ekskluzivnim, a po mogućnosti još uvijek podcijenjenim lokacijama, koje imaju veliki potencijal rasta. Jedna od njih, tih zlata vrijednih, a podcijenjenih lokacija, koje bi sutra mogle biti hit, vrijediti puno više nego što sada vrijede, a već vrijede basnoslovno, izgleda da je i šibenska riva.

Nedavno je na zagrebačkoj burzi osvanula vijest da je u Šibeniku prodan jedan od najskupljih stanova u Hrvatskoj. Naime, u Šibeniku je potpisan kupoprodajni ugovor za stan vrijedan više od pola milijuna eura!

- Riječ je o stanu položenom na prvoj etaži južnog objekta stambeno-poslovne zgrade u ulici Obala palih omladinaca 5b u Šibeniku, na prostoru 'bivše Peškarije'. Ukupna površina prodanog stana iznosi nešto manje od 89 metara četvornih, a prodan je na koncu za točno 569.000 eura. Drugim riječima, cijena kvadrata stana na ovoj atraktivnoj šibenskoj lokaciji iznosila je vrtoglavih 6400 eura. Kome je vrijedna nekretnina prodana, nije poznato, no kupac je očito dobio jedan od najskupljih stanova u Hrvatskoj. Naime, prema dostupnim podacima, još uvijek su najvrjedniji kvadrati na dubrovačkom Stradunu, gdje se cijene penju i do 10.000 eura za metar stambenog prostora, na splitskoj Rivi one dosežu i do 6000 eura, dok se u centru Zagreba cijene kreću 3000 i 5000 eura - izvjestili su sa zagrebačke burze.

Istodobno, ova je vijest i signal svima onima koji su čekali i kalkulirali kako će doći do daljnjeg pada vrijednosti nekretnina, da je vrijeme da kupuju, jer smo dosegnuli donju mrtvu točku, i da slijedi izron. Tko zakasni, izgubit će! Ekonomija se zagrijava i zahuktava, u Velikoj Britaniji obavljena su prva cijepljenja novim, netom registriranim Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom. Ne žele ni oni zakasniti, žele biti prvi, inovativni, poslati poruku da su – opet – nakon što su izišli iz spore, trome i birokratizirane EU – svjetsko financijsko i tehnološko središte, da je londonski City u mraku COVID-a jedini sigurni svjetionik slobodnog Zapada, kao što su to bili i tijekom Drugoga svjetskog rata. Zato su početak cijepljenja i nazvali "Dan pobjede", pa će se i Borisa Johnsona lakše vidjeti kao novog Churchilla. Ili mislite da su odluku o tome donijeli neki tamo njihov Capak, Markotić, Lauc, Đikić...?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:32