SVE POPULARNIJE

Jeste li čuli za lijek protiv mamurluka? Biznis je uzeo maha: ‘Dva sata prije uzmite dvije kapsule...‘

AB001 pronađen u Myrklu uspio razgraditi do 70 posto alkohola unutar 60 minuta nakon konzumiranja

Ilustracija

 Lightfield Studios Inc./Alamy

Uvriježeno je mišljenje liječnika kako ne postoji univerzalan lijek za mamurluk.

Ipak, u posljednjih nekoliko godina na međunarodnom tržištu povećana je potražnja za pilulama koji liječe ili ublažavaju mamurluk. No farmaceutska industrija, unatoč visokoj zaradi, još je uvijek u povojima. U ovom trenutku ne postoji niti nijedna tvrtka koja dominira na međunarodnom tržištu. Zato bi, prognoziraju analitičari, proizvodnja antimamurluk pilula mogla biti velika šansa za manje, lokalne farmaceutske tvrtke.

Predviđanja kako će prihodi tvrtki, koje budu imale lijekove protiv mamurluka, u bliskoj budućnosti doživjeti eksponencijalni rast, baziraju se ponajviše na rastu inovativnih formula protiv mamurluka, niskoj cijeni tableta i paradoksalno - trendu zdravog življenja.

Vrijednost globalnog tržišta protiv mamurluka u ovom trenutku procjenjuje se na oko 1,8 milijardi eura i predviđa se da će do 2034. rasti ukupnom godišnjom stopom rasta od 14,8 posto, pokazuje istraživanje tržišta koje je provela kalifornijska konzultantska kuća Grand View Research. Očekuje se i sve veći prodor lijekova u Kini, Japanu i Indiji. Kada je riječ o Europi, pilule protiv mamurluka pilule najpopularnije su u Velikoj Britaniji (22,3 posto ukupnih prihoda na Starom kontinentu).

Najpoznatiji lijek ove vrste na hrvatskom tržištu dolazi iz Švedske, a zove se Myrkl. Iza proizvoda stoji tvrtka de Faire Medical osnovana 2021.

Najbolji je Myrkl

Kada je portal Wired napravio veliko istraživanje učinkovitosti lijekova za oporavak od mamurluka, upravo su spomenute tablete odnijele pobjedu.

Myrkl sadrži patentiranu formulu AB001 napravljenu od bakterija i L-cisteina, neesencijalne aminokiseline, koja se koristi kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta. Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriju, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora - ljudske kose.

Myrkl je prilagođen za vegane, te sadrži vitamin B12 za "pomoć u borbi protiv umora i iscrpljenosti". Neovisna recenzirana studija provedena u malom opsegu pokazala je da je AB001 pronađen u Myrklu uspio razgraditi do 70 posto alkohola unutar 60 minuta nakon konzumiranja. Preporučuje se uzimanje dvije kapsule i to dva sata prije početka unošenja alkohola u organizam.

Na drugom mjestu kušači Wireda pozicionirali su tablete koje proizvodi Bio Stack Labs. Kako bi se pomoglo tijelu u detoksikaciji alkohola unutar svake kapsule nalazi se glutation koji "pomaže jetri u razgradnji nusproizvoda alkohola i smanjenju oksidativnog stresa". Liposomalni oblika vitamin C i alga klorela dio su formule, a tablete se mogu uzimati i svaki dan, kao dodatak prehrani. Pedeset i pet dolara košta pakiranje koja sadrži 90 kapsula.

Osim navedenih lijekova na tržištu se mogu pronaći i kapsule LVDY, De-liver-ance, No day Wasted i Survivor.

U lipnju 2022., Alka-Seltzer, renomirani Bayerov brend specijaliziran za rješenja za ublažavanje bolova, udružio je snage s američkim glazbenikom i producentom T-Painom kako bi promovirao novi Alka-Seltzer Hangover Relief ili Alka-Seltzer lijek za mamurluk.

Kanali prodaje

Izvanmrežni distribucijski kanali kao što su ljekarne i zdravstveni i wellness centri u suradnji sa supermarketima, hipermarketima i robnim kućama glavni su distributeri proizvoda za liječenje mamurluka, a u SAD-u i Velikoj Britaniji, kako bi proširile bazu potrošača, ljekarne već nude usluge dostave lijekova na kućni prag. Ipak, najviše se pilula protiv mamurluka prodaje putem interneta, pa je 2022. na taj način do tableta došlo čak 57,7 posto kupaca.

Sve veća konzumacija alkohola u svijetu jedan je od ključnih čimbenika koji će potaknuti potražnju za proizvodima za liječenje mamurluka u narednih deset godina, zaključuju konzultanti. Potrošnja alkohola tako je u stalnom porastu, između ostalih u SAD-u, Kini, Indiji, Španjolskoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici i Kanadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:56