Ilustracija: Leonardo DiCaprio u filmu Vuk s Wall Streeta
 Profimedia, Barcroft Media
Vukovi s Wall Streeta

Jednostavnom prevarom ukrali 364 milijuna dolara i trošili na aute, kockanje, brodove...

Kupovali su luksuzne automobile, uređivali kuće po najmodernijoj tehnologiji in bjesomučno kockali
Piše: Daria BertekObjavljeno: 20. rujan 2018. 18:42

Trojica muškaraca u američkoj državi Maryland malo su se previše uživili u ulogu "vukova s Wall Streeta" - naime, trojac je na prevaru izvukao 364 milijuna dolara (2 milijarde kuna) od raznih ulagača i potom ih potrošio na uživanje u raskošnom stilu života. Novac su, između ostalog, koristili za kupovanje bijesnih automobila, zrakoplova i ekstravagantnog nakita, piše Business Insider.

Državni istražitelji su za pronevjeru velike količine novca optužili Kevina Merila (53), Jayja Ledforda (54) i Camerona Jezierkskija (28). Ova trojica su osmislili “Ponzijevu shemu”  u kojoj su mamili ljude da im daju novac za kupnju dugova, poput onih bankama, studentskih ili za nekretnine, a obećali su kako će u njihovo ime ubirati kamate ili preprodati dugove trećoj strani za još veći novac, stoji u optužnici. Naravno, oni su novcem novih ulagača samo pokrivali dio starih obveza, a velik dio zadržali za sebe. I to je neko vrijeme funkcioniralo sve dok cijela stvar nije pukla poput balona, a većina ulagača ostala bez investiranog novca.

Kako stoji u optužnici, među prevarenima su doktori, profesionalni sportaši, bankari, financijski savjetnici, odvjetnici, knjigovođe... Trojac je optužen da je 72 milijuna dolara (oko 460 milijuna kuna) od investitora iskoristio za osobno bogaćenje, uređivanje svojih luksuznih domova u Marylandu, Texasu, Nevadi i na Floridi, kupnju luksuznih automobila, nakita, brodova, privatnih aviona, kockanje i, općenito, plaćanje ekstravagantnog stila života.

Jedan od njih, Jay Ledford, je ukrao najmanje 40 milijuna dolara (više od 250 milijuna kuna). Od toga si je polovicu spremio na privatne račune, a počastio se Ferrarijem od 368,000 dolara (2,3 milijuna kuna), dijamantnim prstenom od sedam karata za 330,000 dolara (oko 2 milijuna kuna) i dijamantnom narukvicom za 168,000 dolara (milijun kuna). Čak 13 milijuna dolara je prokockao.

Kevin Merill je pak najviše potrošio na automobile, kupio ih je najmanje 25. Među njima su Bugatti Veyron, Pagani Huayra Diablo, Ferrari F12 Berlinetta, Rolls Royce Dawn...

Optuženi su za urotu, lančanu prevaru, krađu identiteta i pranje novca, a istražitelji su iskoristili priliku da upozore sve na ovakav tip prevare koji na koji i dalje nasjeda nevjerojatno velik broj ljudi.

- Ulaganja niskog rizika s velikim povratkom novca gdje nikako ne možete izgubiti uvijek su označena crvenom zastavom. Nema zarade bez rada, što prije toga postanete svjesni, to bolje – rekla je Kelly Gibson, regionalna direktorica državne komisije za sigurnost.

Linker
21. listopad 2020 15:38