Hrvatski dani osiguranja

Jednostavniji proizvodi i digitalizacija poslovanja ključni u industriji osiguranja

O stanju na domaćem tržištu osiguranja razgovarali su ugledni financijski, ekonomski, digitalni, cestovni i pravni stručnjaci
Panel rasprava na skupu osiguratelja
 Hanza Media

- Niske kamatne stope te inflacija automobilskih popravaka ključni su kratkoročni izazovi s visokim utjecajem na industriju osiguranja – kazao je Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), na otvaranju trodnevne konferencije Hrvatski dani osiguranja koja se trenutno održava u Opatiji.

O stanju na domaćem tržištu osiguranja razgovarali su ugledni financijski, ekonomski, digitalni, cestovni i pravni stručnjaci iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, a prvi blok izlaganja otvorio je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

- U zadnje dvije godine industrija osiguranja u Hrvatskoj uhvatila je trend rasta, ali još smo uvijek ispod prosjeka stope osiguranja u odnosu na Europsku uniju - stoga prostora za napredak ima puno. Posebno bih skrenuo pažnju na potrebu za dodatnim osnaživanjem financijske pismenosti građana, na kojoj i vi kao industrija aktivno radite ali i na trenutne izazove industrije osiguranja. To je svakako potraga za novim izvorima prihoda, aktivna diverzifikacija ulagačkog portfelja, unaprjeđenje i modernizacija poslovnih procesa te razmišljanje o proizvodima i uslugama za građane treće životne dobi – kazao je Žigman, a uz njega, na konferenciji se okupilo gotovo 400 stručnjaka iz svijeta osiguranja i reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija s nacionalne, regionalne i europske razine, a HUO ju je organizirao pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva financija.

- Za industriju osiguranja nove tržišne okolnosti koje diktira politika niskih kamatnih stopa osobito su izazovne. Kao industrija moramo imati dugoročan fokus u poslovanju kako bismo bili u stanju i kroz duže vremensko razdoblje ispuniti sva obećanja dana klijentima. Poseban izazov su police životnog osiguranja. U tom segmentu naša ponuda mora se modificirati i prilagođavati novim tržišnim uvjetima - istaknuo je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb, tijekom panel rasprave o hrvatskom tržištu osiguranja i aktualnim trendovima te budućnostima osigurateljne industrije u kojem su sudjelovali predsjednici Uprava ukupno šest osiguravateljskih kuća - Ivana Bratanić iz Euroherc osiguranja, Nataša Kapetanović iz GRAWE Hrvatska, Mario Carini, šef Generali osiguranja, Saša Krbavac, predsjednica Uprave UNIQA osiguranje, Daniel Matić te Marin Matijaca iz Triglav osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:59