M PLUS CROATIA

Jedna od najvećih investicija u povijesti Hrvatske: EBRD-ovih 60 milijuna eura za našu tvrtku!

EBRD ovom transakcijom ulazi u vlasničku strukturu društva M Plus Croatia, koje konsolidira kompanije BPO vertikale Mplus Grupe

Darko Horvat, Mark Davis

 Luka Sangulin/

Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.

Potpisivanjem ugovora, EBRD će preuzeti 28,3 posto udjela u kompaniji M Plus Croatia d.o.o. nakon što se ispune svi formalni preduvjeti. Društvo M Plus Croatia d.o.o. je dio Mplus Grupe te konsolidira kompanije koje posluju u BPO poslovnoj vertikali Grupe. Nakon investicije, Mplus Grupa, koja trenutno ima 68,7 posto udjela, ostat će većinski dioničar s 59,7 posto udjela, dok će Mid Europa nastaviti podržavati poslovanje kao manjinski investitor, priopćeno je iz Meritus grupe.

Ova investicija će ujedno biti i najveća investicija EBRD-a u vlasničku strukturu (equity) tvrtke u sektoru tehnoloških usluga u regiji jugoistočne Europe te jedna od većih investicija u Hrvatskoj.

Investiranim sredstvima Mplus Grupa nastavit će širenje poslovanja i konsolidaciju svoje strateške pozicije na međunarodnom BPO tržištu, primarno kroz akvizicije. Grupa će nastaviti s unaprjeđenjem učinkovitosti poslovnih procesa te stvaranjem novih radnih mjesta u regiji i izvan nje.

“Porast potražnje za našim uslugama rezultirao je potrebom za dodatnim ulaganjima u razvoj BPO poslovanja. Partnerstvo s EBRD-om kao predvodnikom u financiranju ekonomski uključivih projekata strateški je i vrijednosni izbor, a ne samo komercijalni. To partnerstvo će nam omogućiti realizaciju naše ambiciozne strategije daljnjeg rasta, primarno kroz akvizicije”, izjavio je Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplus Grupe (Meritus ulaganja d.d.).

"Uzbuđeni smo što investiramo u inovativnu kompaniju kao što je Mplus, usmjerenu na regionalni rast. Kroz ovu investiciju ponovno potvrđujemo našu usmjerenost na poticanje inovacija i razvoja hrvatske ekonomije, uključujući i kroz podupiranje domaćih poduzeća pri daljnjem širenju na inozemnim tržištima! Mplus pruža usluge na 57 tržišta diljem svijeta te je jedan od vodećih poduzeća u segmentu eksternalizacije poslovnih procesa”, izjavio je Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za centralnu Europu.

“Na ovu novu investiciju gledamo kao dokaz velikog napretka koji smo ostvarili proteklih godina. Vjerujem da će se naše partnerstvo s EBRD-om i nastavak podrške od strane MidEurope pozitivno odraziti u svim zemljama u kojima imamo BPO operacije i u kojima smo poslovno aktivni”, dodao je Horvat.

Ulaganje EBRD-a u kompaniju Mplus Croatia, koja konsolidira BPO segment Grupe, potvrda je značajne vrijednosti stvorene unutar ove poslovne vertikale u zadnje četiri godine, od inicijalne javne ponude (IPO) 2019. godine. Ova investicija pozicionira Mplus kao vjerodostojnog i dugoročnog partnera vodećim domaćim i međunarodnim investitorima.

Samo četiri godine nakon IPO-a, Mplus Grupa posluje kao europski lider u BPO-u kroz dinamične industrije upravljanja korisničkim iskustvom i informacijskih tehnologija. Također, Grupa je u međuvremenu uspješno dodala dvije nove poslovne vertikale ispod krovnog društva Meritus Ulaganja d.d.: HR vertikalu Workplace, kroz usluge zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima, te eCommerce vertikalu Eplus Ventures, koja okuplja platforme iz beauty, healthcare i travel segmenata, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:46