Svemirska prostranstva

Jedna od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj dobila Centar za svemirsku tehnologiju!?

Centar će prije svega biti orijentiran na komercijalizaciju vrhunskih materijala koji će imati itekakvu "zemaljsku" primjenu
 Profimedia, Panthermedia

Sisačko - moslavačka županija, jedna od najsiromašnijih u Hrvatskoj, od četvrtka ima Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Iako vijest da će se u županiji u kojoj postoje sela bez struje, vode, puta i ceste baviti svemirskim tehnologijama zvuči kao prvoaprilska šala, županijske dužnosnike jako vrijeđaju takve usporedbe.

Župan Ivo Žinić tako je na sjednici Skupštine podsjetio kako je i projekt “Sisačko-moslavačka županija – Središte gaming industrije” postao jedan od najinovativnijih projekata u državi, te da će osnivanje Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju omogućiti županiji da postane središte kompetencija za određene tehnologije.

- Djelatnostima kojima će se baviti ovaj centar može se privući veliki broj mladih znanstvenika, a novim radnim mjestima možemo spriječiti odlazak vlastitih. Budućnost Hrvatske, budućnost Sisačko-moslavačke županije je u modernim tehnologijama - zaključio je župan Žinić.

Ova odluka Županijske skupštine izazvala je lavinu komentara i podsmjeha na društvenim mrežama.

- Vrlo inventivna dosjetka da se uhljebe stranački kadrovi, ako ima još nezaposlenih

- Tko ne ide u Irsku čeka ga svemirsko prostranstvo

- Treba im to sve jer HDZ-ovci izgledaju kao da su pali s Marsa

U komentarima cinično savjetuju “da svakako osnuju i Središnju agenciju za koordinaciju županijskih centara za svemirsku tehnologiju s po jednim koordinatorom za svaku županiju. I njegovim zamjenikom. I tajnicom. I njenom zamjenicom“.

Drugi napominju kako će „centar za svemir gravitirati u svom pravcu stranačke uhljebe“, a treći poručuju kako su izbori uskoro, ali što je previše, previše je…

Uvrijeđen ismijavanjem projekta u raspravi se javio i Slobodan Danko Bosanac, astrofizičar s Instituta “Ruđer Bošković”. On je svojedobno inicirao i osnivanje propalog centra u Udbini.

- Moram priznati da toliki primitivizam izražavanja za jednu inicijativu još nisam doživio. Evo ja sam taj neposredno odgovoran za pokretanje tog centra jer sam pokrenuo Adriatic Aerospace Association… OK, mogu se iskazati svoje sumnje i dvojbe ali na jedan civilizirani način jer ipak iza te inicijative stoji A3 s otprilike 60 visoko stručnih članova iz svemirske tehnologije i znanosti i kontaktima širom svijeta.

Diskusija oko Centra u Sisku nije ad hoc učinjena, oko godinu dana je diskutirana iz raznih aspekata. A što se tiče toga da jedna županija osniva takav centar, pa ljudi božji zašto se njemu i ostali ne pridruže? Centar će prije svega biti orijentiran na komercijalizaciju vrhunskih materijala koji će imati itekakvu "zemaljsku" primjenu, Metalurški fakultet i IRB sa svojim istraživanjima biti će istraživačka poveznica. Suradnja znanosti i tehnologije. I na kraju, zašto županija, a ne država? Pa trebali bi biti sretni, i pomoći tu inicijativu, da se netko odlučio krenuti razvojem kada je država u kratkom spoju - zaključio je Bosanac.

Informacija o osnivanju Centra objavljena je na stranicama Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association). Riječ je o neprofitnoj udruzi koja na svojim stranicama ističe četiri glavne svrhe: poticanje istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru, posredovanje u projektima kao „point of contact“, obrazovanje i savjetovanje te regionalna suradnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:52