NEMA IH NI ZA LIJEK

Jedna od najpoznatijih ZG pekara na koljenama: ‘Pa pogledajte kolike plaće im nudimo, a tražimo samo jedno!‘

Ovo je jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Hrvatskoj, pa se u Dubravici više ne može pronaći veliki trokut bureka s mesom...

Burek/Ilustracija

 Cropix

Ni odlazak po burek u obližnju pekaru više nije što je nekad bio. Jutarnji list već je pisao o tome kako se u Dubravici više ne može pronaći veliki trokut bureka s mesom, već isključivo mali ili pak varijanta sa sirom (i veliki trokut i mali zvrk). Zbunjeni kupci javili su se negodujući zbog toga, a jedna od najpoznatijih zagrebačkih pekara objasnila je da je za sve kriv već dobro poznati hrvatski problem - nedostatak radne snage.

Iz Dubravice su nam objasnili da kod njih trenutno radi četiri burek majstora i jedna burek majstorica, a s obzirom na potrebe nedostaju im barem još dvije osobe. Upravo je ovo zanimanje jedno od najdeficitarnijih, a s istim se problemom suočavaju već gotovo šest mjeseci. Trenutno je aktivan i njihov oglas za posao u kojem traže burek majstora.

- Radi se o specifičnom znanju te fizički zahtjevnom poslu. I pekari kao takvi su deficitarno zanimanje te nam ne ide na ruku što je škola za pekare na istoku Zagreba, dok se naš proizvodni pogon nalazi u Zaprešiću - ističu iz Dubravice.

U Mlinaru nemaju takvih problema. Kod njih se burek uglavnom proizvodi kombiniranom proizvodnjom, dijelom strojnim tehnikama, dok se nadijeva, oblikuje i dorađuje ručno. U proizvodnji bureka ukupno radi 150 ljudi, među kojima je 35 burek majstora i specijalista proizvodnje bureka, a kažu kako trenutačno oni u potpunosti zadovoljavaju godišnje proizvodne potrebe.

- Ukupno se prošle godine u Hrvatskoj i na izvoznim tržištima pojelo 48 milijuna komada Mlinarovih bureka raznih punjenja što je povećanje od 11 posto u odnosu na 2022. Budući da su potražnja i prodaja i dalje u porastu, a bureke izvozimo i na tržišta poput Nizozemske, Švedske, Švicarske, Saudijske Arabije i Južne Koreje, u idućoj ćemo godini dodatno povećati proizvodnju na 60 milijuna komada - objašnjavaju.

Iznadprosječne plaće

Ipak, kao dio strategije stalnog rasta, inovacija i prilagodbe željama potrošača dodaju da su u stalnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Trenutno traže radnike koji bi obavljali voditeljske poslove u proizvodnji i distribuciji.

Ni Dubravica ni Mlinar ne žele otkriti konkretne iznose plaća svojih burek majstora, ali o tome koliko su oni traženi dobro govori oglas za posao koji je prije dva mjeseca objavila pekara u malom naselju Nedeljanec. Nude ugovor na neodređeno i plaću između 1400 i 1500 eura neto. U obzir dolaze osobe bez obzira razinu i smjer obrazovanja, jedino ima je važno je iskustvo od

Općenito, broj takvih oglasa je relativno malen pa iz portala Moj posao kažu kako se tijekom godine tamo objavi svega nekoliko natječaja kojim poslodavci traže upravo burek majstora.

Ukupno gledajući, broj objavljenih oglasa je u 2023. bio tri posto veći nego godinu ranije, dok oglasi za pekare rastu većom stopom od deset posto, što znači da raste potražnja za ovim zanimanjem.

- U 2022. (u odnosu na 2021.) je jako pala potražnja za pekarima zbog toga što je 2021. bila iznimno velika potražnja. Iako je nezahvalno spekulirati, moguće je da je do toga došlo za vrijeme lockdowna kada nisu radili restorani i kafići, ali pekare jesu pa su vjerojatno doživjele svojevrsni boom u poslovanju - objašnjava Alen Mrvac s portala Moj posao.

Prema podacima servisa MojaPlaća, u 2023. godini prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1139 eura, što je 14 posto više nego prethodne godine. Plaće pekara su u istom razdoblju rasle 20 posto, pa je tako prosječna mjesečna plaća pekara u 2023. iznosila 970 eura, dok je godinu prije iznosila 805 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:03