OČEKUJU BOOM

Jedna od najljepših i najposjećenijih država svijeta konačno ukinula vize Hrvatima!

Neke zemlje čine sve kako bi turiste držale podalje od sebe dok drugi poduzimaju drastične korake da ih iznova pridobiju

Tajland

 Sandra Petrač

Hrvatski državljani od prije tri dana više ne moraju imati vizu za ulazak u Tajland ako se tamo planiraju zadržati do 60 dana, plus 30 ako im to odobri Imigracijski ured, budući da je Hrvatska jedna od 36 novih zemalja koje su od 15. srpnja ušle u novi režim. Olakšavajući ulazak u zemlju za brojne skupine putnika Tajland želi potaknuti nacionalno gospodarstvo koje se još nije oporavilo od posljedica pandemije, uključujući i turizam.

Osim što su odobrili izuzeće od viza za državljane 93 zemlje i teritorija u odnosu na dosadašnjih 57 zemalja, novi režim ima još novosti. Za radnike na daljinu, digitalne nomade i freelancere, kao i sudionike raznih aktivnosti - Muay Thai tečajeva, tečajeva tajlandskog kuhanja, sportskih treninga, medicinskih tretmana, seminara i glazbenih festivala - uvedena je nova vrsta vize, Destination Thailand Visa (DTV), koju će moći dobiti i njihovi supružnici i uzdržavana djeca.

Oni će imati pravo na petogodišnji boravak s višestrukim ulascima za kumulativne boravke u trajanju ne duljem od 180 dana, koji se mogu prolongirati za još toliko. Oni koji ne žive u navedene 93 zemlje, među kojima je i Hrvatska, a ako ostaju u Tajlandu kao turisti samo do 15 dana, mogu koristiti shemu vize po dolasku (VOA), odnosno Tajland ovu mogućnost proširuje na državljane 31 zemlje i teritorija u odnosu na prijašnjih 19 zemalja.

Hrvatski turisti na Tajland idu zimi

Država će usto dopustiti gostujućim studentima koji steknu diplomu ili višu diplomu u Tajlandu da ostanu u zemlji godinu dana nakon njezina stjecanja kako bi pronašli posao ili putovali. Tko ipak treba vizu, moći će je dobiti online, bez fizičkog posjeta Veleposlanstvu Tajlanda, koje se za potrebe hrvatskih putnika od pandemije koronavirusa nalazilo u Budimpešti. Na sve se, pak, primjenjuje pravilo da putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od datuma dolaska u Tajland.

"Novi vizni režim svakako će biti poticajan za putnike, i to bi se moglo osjetiti i na interesu turista u idućoj sezoni putovanja na Tajland, što se očekuje sljedeće zime, oko Nove godine, kad je u Tajlandu toplo i suho", kažu nam u agenciji Palma travel. Za 50-ak eura putnicima će automatski i pojeftiniti put preko agencije u tu zemlju, s obzirom na to da se toliko plaćalo za vizu plus troškove agencije.

Doduše, kako doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova, e-vizu je potrebno ishoditi ukoliko hrvatski državljani putuju u primjerice privatni posjet. Kad hrvatski državljanin putuje u sklopu turističkog aranžmana i smješten je na primjer u hotelu, tada se posjet kvalificira kao o turistički, dok bi privatni posjet bio kada bi hrvatski državljanin putovao na Tajland u posjet osobi koja živi na području Tajlanda na njezin poziv i boravio u njezinom domu, pojašnjavaju.

Brine ih infrastruktura

Tako imamo situaciju da neke zemlje sve čine kako bi turiste zadržale izvan zemlje, a drugi poduzimaju drastične korake da ih pridobiju nazad. Turizam je, naime, ključni stup tajlandskog gospodarstva, ali se nije u potpunosti oporavio od pandemije.

Tajland je zabilježio 17,5 milijuna dolazaka stranih turista u prvih šest mjeseci 2024. godine, što je 35 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema službenim podacima. Međutim, brojke su blijede u usporedbi s razinama prije pandemije, a najviše posjetitelja bilo je iz Kine, Malezije i Indije. Prihodi od turizma u istom razdoblju iznosili su 23,6 milijardi dolara, što je manje od četvrtine cilja koji je zacrtala vlada, tako da su revidirana pravila o bezviznom režimu dio šireg plana za poticanje turizma.

Također, u lipnju su vlasti najavile produljenje izuzeća od operativnih naknada hotelijera za još dvije godine. Također su ukinuli predloženu turističku naknadu za posjetitelje koji lete u zemlju.

Ova liberalizacija, doduše, ne prolazi bez kritika dijela stručne javnosti, zabrinutog da infrastruktura zemlje možda neće moći pratiti zahtjeve putnika. Bojazan izražavaju i zbog uskih grla u zračnom prometu, jer se broj dolaznih letova možda neće povećati na vrijeme da bi se zadovoljile potrebe putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 07:00