Žitnjak

Jedina tvrtka iz sustava bivšeg Agrokora s kojom će se ponovno nastaviti trgovati na burzi

Razlog za to je što je Žitnjak temeljem nagodbe vjerovnika ostao solventna tvrtka
Fabris Peruško i Irena Weber
 Boris Kovačev / CROPIX

Rješenjem Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga donesenim na sjednici u četvrtak dionicama Žitnjaka iz koncerna Fortenova Grupe nastavit će se trgovati u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi. Bit će to jedina tvrtka iz sustava bivšeg Agrokora koja je kotirala na burzi, a s kojom će se ponovno nastaviti trgovati.

Razlog za to je što je Žitnjak temeljem nagodbe vjerovnika ostao solventna tvrtka i nije dobio svog zrcalnog blizanca na kojeg je prenesena imovina tvrtke, kao na primjer na Jamnicu plus. Uz to, Žitnjak je 22. kolovoza 2019. na internetskoj stranici ZSE objavio priopćenje prema kojem je Trgovački sud u Zagrebu rješenjem od 21. kolovoza 2019. utvrdio da je „nad Izdavateljem pravomoćno završio postupak izvanredne uprave“.

Zbog toga je Upravno vijeće Hanfe utvrdilo prestanak uvjeta zbog kojih je 1. ožujka 2018. rješenjem izrečena mjera privremene obustave trgovanja dionicama društva, te je Zagrebačkoj burzi naloženo „prekinuti privremenu obustavu trgovanja i na uređenom tržištu omogućiti nastavak trgovanja dionicama društva“. Dionica Žitnjaka je od početka 2017. do zadnjeg dna trgovanja pala s 250 na 60 kuna i bit će zanimljivo vidjeti kako će se kretati cijena dionica prvog dana trgovanja u ponedjeljak.

U izvješću tvrtke za prvih šest mjeseci se navodi kako je tvrtka „nastavila s poslovanjem na tržištu veleprodaje u skladu sa zahtjevima potrošača i razvojem tržišta“. U tom periodu su ukupni prihodi iznosili 21,1 milijun kuna i bili su 34,38 veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su rashodi bili veći za 9,16 posto i iznosili su 16,7 milijuna kuna. Nekonsolidirana dobit tako iznosi 4,3 milijuna kuna.

Inače, Trgovački sud u Zagrebu je 21. kolovoza 2019. donio rješenje kojim je utvrdio da je pravomoćno završen postupak izvanredne uprave nad 22 povezana društva Agrokor koncerna. Ta održiva društva svoje poslovanje nastavljaju u okviru Fortenova Grupe. Završetkom postupka izvanredne uprave, prestaje i uloga (prava i dužnosti) izvanrednog povjerenika u njima, a upise završetaka postupka izvanredne uprave i prestanka funkcije izvanrednog povjerenika, provest će nadležni trgovački sudovi – sudski registri u kojima su društva upisana.

Rješenje o pravomoćnom završetku postupka izvanredne uprave se odnosi na društva: Poliklinika Aviva, Zagreb, Mondo-Tera, Zagreb, Tisak InPost i Tisak usluge Zagreb, Agrokor-energija, Zagreb, Aureum Stella, Zagreb, DB Kantun veleprodaja, Zagreb, Multiplus Card, Zagreb, Gulliver travel, Dubrovnik, Zagreb plakat, Zagreb, Kompas, Poreč, Vinarija Novigrad, Rijeka, Irida, Daruvar, Poljoprivreda, Vinkovci, Euroviba Zagreb, A.N.P. energija, Zagreb, Energija Gradec, Zagreb, Solana Pag, Pag, Žitnjak, Zagreb, Roto dinamic, Zagreb, Kor – Broker, Zagreb i Agrolaguna, Poreč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:40