Inventura

Jedemo janjetinu iz Bugarske i govedinu iz Nizozemske

Problem je što kod određenog vrsta mesa nemamo dovoljno za vlastite potrebe
Janjetina u sklopu bogate gastronomske ponude u Aljmašu
 Emica Elvedji / CROPIX
Problem je što kod određenog vrsta mesa nemamo dovoljno za vlastite potrebe

Friška vijest da nam se otvara ukrajinsko tržište za izvoz mesa zvučala je optimistično, pogotovo kada se uzme u obzir da iz godine u godinu ne smanjujemo, već povećavamo količine uvoznog mesa na policama domaćih trgovina.

Lani smo tako uvezli 149.129 tona raznih vrsta mesa, što nas je koštalo 375,2 milijuna eura, a to je za ak pet milijuna eura više nego u 2017. godini. Najviše je svinjetine; gotovo 90.000 tona, potom peradi (20.000 tona), svježe i smrznute govedine (22.000 tona), mesnih prerađevina (21.809 tona)... Dakle, unatoč svim akcijama koje propagiraju domaći proizvod, činjenica jest da se uvoz mesa ne smanjuje.

- Vrijednost uvoza mesnih proizvoda u prošloj godini iznosio je cca 89 milijuna eura, dok je vrijednost izvoza iznosila otprilike 78 milijuna eura, pa ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:09