SLASNA TRANSKACIJA

Jedan od omiljenih hrvatskih burgera dobio novog vlasnika: većinski udio u Yellow Submarineu preuzeo fond rizičnog kapitala...

Jedini je to hrvatski brend burgera uvršten na kartu 50 najboljih burgera svijeta

Yellow submarine burger

 Sandra Simunovic/Cropix

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.

„Iznimno sam zadovoljan prilikom za ulaganje u brzorastući i kvalitetan brend poput Submarinea. Prosperus Growth se od početa rada pozicionira kao fond koji investira u kompanije s izrazitim potencijalom regionalnog i globalnog rasta, a u tom kontekstu promatramo i Submarine. Želja nam je kao suvlasnik ovog brenda doprinijeti njegovom daljnjem razvoj i još snažnijem prisustvu u segmentu premium burgera“, izjavio je povodom zatvaranja transakcije Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus-Investa, društva koje upravlja fondom Prosperus Growth.

image

Tomislav Tičić

Kako dalje navode u priopćenju, Yellow Submarine je jedina hrvatska netehnološka tvrtka koja se 2020. godine našla na popisu 1000 najbrže rastućih kompanija Financial Timesa. Od osnutka bilježi prosječan godišnji rast prihoda od 60 posto, navode iz Prosperus Growtha te dodaju da će u 2022. godini kompanija ostvariti prihod od 94,3 milijuna kuna.

Podsjećaju i da je Submarine od jednog restorana u Zagrebu otvorenog 2014. godine narastao do lanca od 16 restorana diljem Hrvatske. Jedini je hrvatski brend burgera uvršten na kartu 50 najboljih burgera svijeta na temelju istraživanja britanskog turističkog portala Big7 Travel.

„Ova transakcija veliki je uspjeh za nas. Uvjereni smo kako će nam Prosperus Growth donijeti novi zamah kako bismo svojim burgerima došli do još većeg broja zadovoljnih gostiju“, naglasio je Dragoljub Božović, predsjednik Uprave Yellow Submarinea.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno više od 59 milijuna eura, novost je na hrvatskom financijskom tržištu, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Nakon više investicija usmjerenih na IT i izdavaštvo, ovo je prvi iskorak fonda u hospitality, zaključuje se u priopćenju tog fonda.

Odvojeno, The Garden Brewery izvijestio je u ponedjeljak putem Zagrebačke burze da je slijedom potpisanih korporativnih transakcija te zaključenih ugovora o prijenosu poslovnih udjela, smanjio vlasnički udio u Yellow Submarineu s 51 posto temeljnog kapitala na 5,16 posto.

The Garden Brewery stekao je 51 posto temeljnog kapitala u Yellow Submarineu u listopadu 2019. godine. U toj godini Submarine je ostvario 34,37 milijuna kuna prihoda, a na kraju ove poslovne godine, kada The Garden Brewery prepušta većinski vlasnički udio Prosperus Investu, očekuje se da će prihodi te tvrtke iznositi 93,31 milijun kuna, što predstavlja rast od 171,46 posto u trogodišnjem razdoblju.

Iz The Garden Brewery-ja poručuju kako vjeruju u daljnji nastavak poslovnog rasta i razvoja društva Yellow Submarine.

Ni Prosperus Growth ni The Golden Breewery nisu naveli vrijednost transakcije.

image

Yellow Submarine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:37