Enterprise Investors

Jedan od najvećih private equity fondova u srednjoj i istočnoj Europi: Ne prodajemo Intersport, a Studenac planira tri akvizicije

Najavili su i nastavak ulaganja u ovu regiju

Trgovački lanac Studenac

 Tom Dubravec/Cropix

Enterprise Investors (EI) još je u travnju prošle godine objavio kako aktivno traga za novim potencijalnim ulaganjima u lanac trgovina sportskom opremom Intersport, a najavljivana je i njegova prodaja. Godinu dana kasnije, iz EI-a neslužbeno doznajemo kako Intersport ostaje u njihovom portfelju jer nisu zadovoljni ponudama koje su do sada dobili. Intersport u regiji ima više od 140 prodavaonica, uključujući tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Osim toga, iz EI-a neslužbeno doznajemo da Studenac planira još tri akvizicije do sredine ove godine.

Enterprise Investors jedan je od najvećih i najstarijih private equity fondova u srednjoj i istočnoj Europi aktivan od 1990. Enterprise Investors u svom hrvatskom portfelju ima maloprodajni lanac Studenac, pekarsku industriju Pan Pek te lanac trgovina sportskom opremom Intersport.

U 33 godine svog rada, EI je prikupio sredstva za devet fondova koji su investirali 2.2 milijarde eura u kompanije iz raznih sektora što je više od bilo kojeg drugog financijskog investitora u regiji. Završili su čak 137 exita, njih 35 na burzama u Varšavi, New Yorku, Pragu i Vilniusu.

Nastavit će svoje ulaganje u ovu regiju, posebno imajući na umu da gospodarstvo zemalja centralnoistočne Europe nastavlja dobro funkcionirati unatoč brigama vezanim uz geopolitičke tenzije, vezane uz rat u Ukrajini, i pritisak inflacije. Vjeruju kako će Hrvatska kao dio eurozone biti još privlačnija financijskim investitorima.

Enterprise Investors specijaliziran je u transakcijama otkupa srednje velikih društava te u financiranju ekspanzije brzorastućih društava u nizu različitih sektora, s prioritetom uvećavanja vrijednosti društava u njihovu portfelju. Dvije trećine njihovih investicija odnosi se na investicije u Poljskoj, dok je ostatak namijenjen rastućim gospodarstvima "nove" Europske unije. Posluju u šest ureda koji su smješteni u Varšavi, Bratislavi, Bukureštu, Pragu, New Yorku i Zagrebu, koji pokriva područje Adria regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:24