Nova mreža dostupna u šest gradova

Je li pokretanje 5G-a baš sada povezano sa zahuktavanjem prodaje iPhonea 12?

Mreža pete garancije sada je dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatski telekom jučer je lansirao prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj. No, kako doznaje Jutarnji list, od tog poteza, barem zasad, neće imati i izravne financijske koristi. Mreža pete garancije sada je dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji. Riječ je o područjima na kojima je HT dosad radio testiranja za 5G. Na internetskim stranicama operatera nismo pronašli komercijalnu ponudu za 5G, pa smo ih upitali za cijene i uvjete korištenja.

U HT-u su nam odgovorili da je njihova 5G mreža sada dostupna u pojedinim premium tarifama, i to idućih osam mjeseci.

"U promotivnom razdoblju do 30. lipnja 2021. korištenje 5G funkcionalnosti je omogućeno u pojedinim premium tarifama HT-a, i to korisnicima tarife L i Unlimited, bez dodatnih naknada", kažu u HT-u.

Regulator omogućio

Lansiranje komercijalne 5G mreže već sada, došlo je, naime, kao iznenađenje. Bilo je poznato da će u prvoj polovici iduće godine krenuti lansiranje komercijalnih 5G mreža u Hrvatskoj. I to na način koji je u srijedu, u objavi financijskih rezultata Ericssona Nikole Tesle, kompanije koja isporučuje opremu i gradi HT-ovu 5G mrežu, navela predsjednica Uprave ENT-a Gordana Kovačević. Navela je da je pretpostavka za komercijalizaciju 5G-a da regulator Hakom dodjeli koncesije za radiofrekvencijski pojas za 5G, kao i da se taj spektar u cijelosti oslobodi.

Upravo je u tijeku zadnja faza priprema za to, odnosno prebacivanja TV signala s DVB-T standarda na novi, DVB-T2 standard. Dok se ne ugasi stari DVB-T signal, nema prostora u zraku za dodjelu 5G frekvencija. U regiji D1, koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i dio Brodsko-posavske županije, taj je prijelaz obavljen u utorak. U regiji D2, koja obuhvaća dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku i dio Brodsko-posavske županije, taj je prijelaz obavljen jučer, a u ostalim regijama, zaključno s Dubrovačko-neretvanskom županijom, realizirat će se 10. studenog.

U HT-u, pak, pojašnjavaju da je Hakom ostavio operatorima prostor da komercijalno 5G ponude i prije, ali u specifičnom obliku.

"5G smo pustili na već dodijeljenom frekvencijskom spektru od 2100 MHz. Preduvjeti za komercijalni rad ostvareni su nakon što je Hakom početkom listopada ove godine donio nove Planove dodjele za frekvencijske pojaseve, koji su već u uporabi za pružanje usluga putem mobilnih mreža. U ovom trenutku još nije moguće 5G komercijalno implementirati na 3,5 GHz, za to je preduvjet provedba postupka dodjele spektra, što se očekuje u prvoj polovici sljedeće godine", kažu u HT-u.

Prekretnica za kompaniju

Hakomov plan uvođenja 5G-a, drugim riječima, ostaje i dalje, ali su operateri dobili dodatnu mogućnost da postojeću 5G opremu, koju su testirali, iskoriste za popularizaciju te tehnologije čak i u određenim, uvjetno rečeno, komercijalnim uvjetima. Bez obzira na to, sada se očekuje reakcija prvenstveno A1 Hrvatska, koji se s HT-om rame uz rame natjecao u uvođenju 5G-a u Hrvatsku. No, ne treba zaboraviti da 5G testira i Tele2. U branši smatraju da će HT-u lansiranje 5G-a potaknuti prodaju novog iPhonea 12, koji podržava tu mrežu.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a, nije krio zadovoljstvo tehnološkim iskorakom kompanije. Mreže pete generacije trenutačno su dostupne komercijalno tek u 18 od 27 članica EU. HT je s implementacijom i testiranjem 5G-a započeo lani u ožujku. Nebis ističe da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za HT, ali i cijelu telekom industriju u Hrvatskoj.

"Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što HT ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde", zaključuje Nebis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:07