Prebacivanje loptice

Javni bilježnici reagirali: 'Cijene solemnizacije ne određujemo mi, to je zakonska obveza'

HUB je predložio da cijene solemnizacije smanje javni bilježnici, ovi se pozvali na zakon
Ilustracija, ured javnog bilježnika
 Dragan Matic / Cropix

Nakon što je Hrvatska udruga banaka skinula odgovornost s banaka za troškove solemnizacije aneksa na kredite kojima građani od banaka pokušavaju ishoditi odgodu otplate dok ne prođe koronavirus i predložila da cijene solemnizacije smanje javni bilježnici, Hrvatska komora javnih bilježnika u petak je poručila kako je naplata solemnizacije zakonska obveza.

- Javnobilježničku pristojbu naplaćujemo u skladu s odredbama Zakona o javnobilježničkim pristojbama i Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi koje je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i Vlade donio Hrvatski sabor. Javni bilježnici moraju postupiti po pozitivnim propisima Republike Hrvatske obzirom da bi svaka naplata više ili manje od propisanog predstavljala stegovnu odgovornost – ističe HJK. Komora podsjeća kako zakon propisuje da se trošak solemnizacije aneksa sastoji se od nagrade javnih bilježnika, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist državnog proračuna.

- Hrvatska javnobilježnička komora svakako se spremna uključiti i dati svoj doprinos kod donošenja mjera koje će pomoći građanima i gospodarstvu zajedno s drugim čimbenicima u društvu – poručuju iz HJK.

Podsjećaju kako je ministar pravosuđa 2015. uskladio tarifu javnih bilježnika tako da se za sve izmjene ugovora određene zakonom, solemnizacija naplaćuje 25 posto od iznosa redovne nagrade javnom bilježniku.

- Vrijednost nagrade se utvrđuje prema glavnici u aneksu ugovora označenoj od strane banaka. Izmjene su učinjene zbog konverzije tražbina po kreditima tzv.'švicaraca' 2015. - napominju u Komori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:10