KRUCIJALNI PROJKET

Javili su se iz Orbanovog kabineta, kažu da je Mađarska jako zainteresirana za stratešku suradnju s Hrvatskom: Ovo im je prioritet

‘Kada iz Rusije danas ne bi stizala nafta, pošiljke bi mogli dobivati samo morem...‘

Naftovod, ilustrativna fotografija

 Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

Mađarska želi surađivati s Hrvatskom na povećanju kapaciteta Jadranskog naftovoda, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas, istaknuvši da ta suradnja spada među prioritete mađarske energetske strategije.

Energetska strategija za razdoblje do 2030. godine bila je u fokusu nedavne trodnevne vladine sjednice, rekao je Gulyas u četvrtak na brifingu za novinare.

Prioritet su ulaganja koja bi trebala jamčiti sigurnost skladišta plina i proširenje kapaciteta Jadranskog naftovoda, naveo je šef kabineta mađarskog premijera.

„Znamo da bi Mađarska, kada iz Rusije danas ne bi stizala nafta, pošiljke mogla dobivati samo morem, Jadranskim naftovodom, a njegov je kapacitet samo 70 do 80 posto razine koja bi bila potrebna", objasnio je Gulyas.

„Zato je taj projekt posebno važan i Mađarska bi ga željela realizirati zajedno s Hrvatskom”, naglasio je.

Mađarska nema izlaz na more i spada u skupinu istočnoeuropskih i srednjoeuropskih zemalja koje najviše ovise o uvozu energenata iz Rusije zajedno sa Češkom i Slovačkom. Rafinerija mađarske naftne i plinske tvrtke MOL dobiva naftu cjevovodom Družba, podsjeća Reuters.

Budimpešta također želi ojačati energetski suverenitet Mađarske, što zahtijeva povećanje domaće proizvodnje ugljikovodika, rekao je Gulyas, dodavši da bi taj cilj trebao biti postignut suradnjom MOL-a i elektroprivredne tvrtke MVM.

Središnji dio strategije čine nuklearna energija, obnovljivi izvori, uključujući solarnu energiju, i razvoj nacionalne mreže, a vlada ih planira financirati sredstvima iz europskog fonda za oporavak, nakon što dobije novac.

Bruxelles je Mađarskoj obustavio isplatu iz EU fondova zbog sukoba oko vladavine prava, no Budimpešta se nada da će odmrznuti sredstva do sredine godine, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 09:43