TRAŽe RAZUMIJEVANJE

Javila se udruga obrtnika, kažu da nisu povećali cijene zbog eura, nego troškova: ‘Svi moramo biti strpljivi‘

Sva pitanja oko uvođenje nove valute mogu se postaviti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ilustrativna fotografija

 -/Photoalto/Profimedia/-/photoalto/profimedia

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su poručili da su se obrtnici dobro pripremili za proces konverzije kune u euro i da povećanje cijena nije posljedica konverzije kune u euro, nego povećanja troškova poslovanja.

Cijeli sustav HOK-a je kroz informiranje i edukaciju, kao i pojedinačno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti, navodi se u priopćenju.

Najsloženije je, kako su kazali, razdoblje od dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg su svi obrti koji posluju s gotovinom dodatno preuzeli i ulogu mjenjačnica, a potrošačima je komplicirano koristiti i preračunavati iznose u dvjema valutama te se naviknuti na korištenje novih kovanica.

Svi zajedno moramo biti strpljivi i imati razumijevanja, a eventualna nesnalaženja pomoći razjasniti, poručio je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

"U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i moraju se poštovati i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila. Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena to je iz opravdanih razloga, zbog povećanih troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro", kazao je Kratohvil.

image

Dalibor Kratohvil

Tomislav Kristo/Cropix

Iz HOK-a ističu kako podržavaju apel Vlade i pozivaju poduzetnike koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na cent, dva više da isto isprave i tako izbjegnu moguće sankcije.

"HOK cijeni dosad poduzete mjere Vlade za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, ali pravila tržišnog poslovanja su neumoljiva pa se povećanje cijena uslijed stalnog povećanja ulaznih troškova ne može ni izbjeći ni zanemariti, a ovisi o okolnostima poslovanja svakog obrtnika pojedinačno", navode.

Eventualna poskupljenja, kako su istaknuli, produkt su povećanja troškova poslovanja, primjerice povećane osnovice minimalne plaće, što je utjecalo na obvezu svih poslodavaca, a pogotovo na ugostiteljstvo i graditeljstvo.

Osim povećanja minimalne plaće za radnike, s 1. siječnja 2023. na snagu je stupila i naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obavezna osiguranja za 2023. što znači nove, veće troškove za sve obrtnike, pojašnjavaju iz HOK-a.

Poručuju kako će Komora i dalje svojim članovima pružati sve relevantne informacije kako bi im olakšala proces prilagodbe poslovanja u procesu uvođenja eura. Iz HOK-a navode kako se sva pitanja oko uvođenje nove valute mogu postaviti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:17