Novi trend

Japanski radnici imaju sobe za spavanje na radnom mjestu, 'Pospanost je puno skuplja'

Između svih zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta
Ilustracija, japanski zaposlenik spava na poslu
 Jason Lee / REUTERS

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi tolerira zaposlenik koji zadrijema na poslu. Znak je to poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika. Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje. Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem posla sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.

- Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje – objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata.

Tvrtka za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi tvrtke. Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara, piše Guardian.

Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2023 06:57