Nova lista

Japanski megalopolis je najinovativniji grad na svijetu, slijede London i San Francisco

Donosimo listu deset najinovativnijih gradova svijeta
Tokio noću
 Profimedia, Alamy

Tokio je najinovativniji svjetski grad, pokazala je ljestvica koju sastavlja tvrtka 2thinknow, a koju je prenio Business Insider. Pri sastavljanju liste, bodovao se čak 31 segment industrije i gospodarstva gradova te čak 162 indikatora inovativnosti, a ključna su bila tri faktora: kulturalna dobra, ljudska infrastruktura i umrežena tržišta.

Najveći se japanski grad prvi put našao na čelu liste, a od prošle se godine popeo za dva mjesta. Tokio je, inače, dom kompanija kao što su SoftBank, Toshiba, Sony i Mitsubishi, a prvo mjesto može zahvaliti “uvođenju novih tehnologija”, objasnio je Christopher Hire, direktor tvrtke 2thinknow.

- Usvojili su pametnu tehnologiju te su protresli trendove robotike i 3D proizvodnje – rekao je.

Nakon Tokija slijedi London, koji je prošle godine bio vođa inovacija. Ta je metropola sjedište Barclaysa, ASOS-a, TransferWise i mnogih drugih kompanija kojima može zahvaliti na ovako visokoj poziciji na listi.

Silicijska dolina, odnosno San Francisco, je zasjela na treće mjesto najinovativnijih svjetskih gradova. Apple, Google, odnosno Alphabet, Facebook, HP, Intel, Netflix, Tesla, sve su tvrtke koje taj grad zovu svojim domom, a u godinu se dana popeo za jedno mjesto na listi.

Nakon njega slijedi još jedan američki grad, New York. Iako je od prošle godine dva mjesta niže na listi, svoju i dalje visoku četvrtu poziciju duguje, između ostalog, WeWorku, Verizonu, IBM-u i Citigroupu.

Visoko na listi, na čak petom mjestu, našao se Los Angeles, što ne čudi budući da je taj grad sjedište Snap Inc.-a, Teslinog SpaceX-a, Riot Gamesa, a i Hulua. L.A. je od 2017. na jednom mjestu više na ovoj ljestvici, jednako kao i Singapur koji je ove godine zauzeo šesto mjesto.

Slijedi Boston na sedmom mjestu, koji je u godinu dana pao za dvije pozicije, a vodeće tvrtke po inovativnosti u tom su gradu General Electric, HubSpot, Bain Capital i Boston Dynamics.

Osmo mjesto pripalo je Torontu koji od prošle godine nije promijenio svoju poziciju. Kanadski grad dom je Wealthsimplea, InterAxona, Wattpada i Stars Grupe.

U Parizu se nalaze sjedišta Deezera, Orange Communicationsa, Thales Grupe i DailyMotiona te je zahvaljujući njima glavni grad Francuske ostao na devetom mjestu najinovativnijih gradova današnjice.

Na listi se našao i jedan australski grad, Sydney, koji se od lani uspeo za četiri mjesta, a sjedište je kompanija kao što su Canva, Atlassian, Zip Money i Nuix.

Najinovativniji gradovi svijeta u 2018.

1. Tokio, Japan

2. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

3. Silicijska dolina (San Francisco - San Jose), SAD

4. New York, New York

5. Los Angeles, SAD

6. Singapur, Singapur

7. Boston, SAD

8. Toronto, Kanada

9. Pariz, Francuska

10. Sydney, Australija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 15:31