Radi se na boljoj povezanosti

Japance zanimaju infrastrukturni projekti, te hrvatska vina, maslinovo ulje i tartufi

Japanski investitori istražuju poslovne mogućnosti u Hrvatskoj, želimo da ulože u Luku Rijeka
Japanci obožavaju hrvatske tartufe
 Tom Dubravec / Hanza Media

U sklopu obilježavanja 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, predstavnici vodećih japanskih tvrtki boravit će u trodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj kako bi istražili poslovne mogućnosti za suradnju dviju zemalja.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ima za cilj privući japanske investitore da ulože ne samo u hrvatske energetske projekte poput LNG terminala, nego i da investiraju u infrastrukturne projekte kao što je Luka Rijeka i kontejnerski terminal Zagrebačka obala, čime bi se skratilo vrijeme prijevoza japanske robe na tržišta Srednje i Južne Europe.

Zagreb, 040618.
Ministarstvo gospodarstva, predstavnici vodecih japanskih tvrtki u trodnevnom su radnom posjetu Hrvatskoj, a cilj je istraziti poslovne mogucnosti za suradnju dviju zemalja.  Posjet organiziraju Ministarstvo gospodarstva, poduzetnis!tva i obrta, Veleposlanstvo Japana u RH te regionalni ured Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO), u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost (AIK), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Udruzenjem stranih ulagac?a u Hrvatskoj (FIC). 
Na fotografiji: Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi i Darko Horvat, ministar gospodarstva.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi i ministar gospodarstva Darko Horvat

- Dolazi do radikalnog zaokreta. Nećemo više mirno sjediti i čekati da nam investitori dođu u Hrvatsku nego ćemo ih tragati po Europi i po svijetu – izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na današnjem sastanku između dvije zemlje. Njegova je želja "predstaviti Hrvatsku ne samo kao turističku destinaciju, već kao državu koja je u proteklih petnaestak godina investirala u razvoj poduzetničke infrastrukture i upoznati ih s hrvatskim regijama u kojima se imovinsko pravni odnosi rješavaju vrlo brzo, a projektna se dokumentacija i ostali dokumenti potrebni za investicije rješavaju u dan ili dva".

Japan danas ima 24 kompanije u Lijepoj našoj, a u protekle dvije godine zabilježen je snažan rast izvoza hrvatskih proizvoda na područje te azijske zemlje, inače države s trećim najvećim BDP-om u svijetu. Naime, samo u 2017. hrvatski izvoz u Japan porastao je 57 posto i iznosio je gotovo 51 milijun eura, dok je uvoz iz Japana pao za 15 posto s iznosom od 27,4 milijuna eura. Proizvodi koje najviše izvozimo, no i dalje u skromnim količinama, su drvo visoke kvalitete, kvalitetna vina, maslinovo ulje i tartufi.

Ovaj su posjet organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj te regionalni ured Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO), u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost (AIK), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:38