Osude sa svih strana

Japan izlazi iz Međunarodne komisije za kitolov, nastavlja krvavi posao u 'svojem' moru

Japan će ubijati kitove unutar svog teritorijalnog mora i isključivog gospodarskog pojasa
Japanski kitolovac Nisshin Maru
 Kyodo / REUTERS

Japanska vlada je u srijedu objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov i najavila ponovni početak kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu.

Vlada je najavila da će u srpnju ponovno početi s komercijalnim kitolovom, a taj je potez bio očekivan, izvijestila je agencija Dpa. Japan je na godišnjoj konferenciji Međunarodne komisije za kitolov (IWC) u rujnu u Brazilu predložio ukidanje 32 godine stare zabrane kitolova, no prijedlog je odbačen.

Tada je japanski doministar za ribarstvo Masaaki Tanial izjavio da Tokio mora razmotriti sve opcije. Japanska je vlada pod pritiskom svojih ribara koji traže ponovi početak komercijalnog ribolova.

IWC je 1986. dogovorio moratorij na komercijalni kitolov kako bi se zaštitila populacija kitova koja je bila rubu nestanka, no Japan, procjenjuje se, bez obzira na to svake godine ubije 450 kitova, navodi Dpa.

Japanski komercijalni kitolov bit će ograničen na japansko teritorijalno more i isključivi gospodarski pojas, rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za medije nakon odluke vlade, izvijestila je agencija Reuters.

"Od srpnja 2019., nakon što 30 lipnja povlačenje stupi na snagu, Japan će obavljati komercijalni ribolov unutar japanskog teritorijalnog mora i svog isključivog gospodarskog pojasa, i prestat će loviti kitove u Antarktičkom oceanu/Južnoj polutki", rekao je Suga.

Odluka, neuobičajena za Japan koji naglašava multilateralizam u svojoj diplomaciji, odmah je izazvala kritike.

Ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Winston Peters pozdravio je odluku Japana da obustavi kitolov u Južnom polarnom oceanu ali je rekao da je razočaran odlukom o nastavku kitolova u japanskom isključivom gospodarskom pojasu.

"Kitolov je zastarjela i nepotrebna praksa", rekao je Peters i izrazio nadu da će Tokio "preispitati svoje stajalište i obustaviti sav kitolov".

Australija je zatražila od Tokija da se vrati u IWC, a ministrica zaštite okoliša Melissa Price je rekla da je australska vlada "krajnje razočarana" odlukom.

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace istaknula je da je japanska odluka u protivna stavu međunarodne zajednice, te da je posebice suprotna "potrebi očuvanja budućnosti naših oceana i tih veličanstvenih stvorenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2022 02:34