U fokusu javnosti

Janaf: Poslujemo redovno i ispunjavamo obveze

JANAF Terminal Omišalj
 Matija Djanješić / CROPIX

Jadranski naftovod (Janaf) u utorak je priopćio kako posluje redovno i ispunjava svoje obveze vezane uz transport nafte i skladištenje nafte i naftnih derivata.

"Janaf d.d. kao društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi i posluje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima i Zakonu o tržištu kapitala, kao i propisima regulatora tržišta kapitala, redovito obavlja sve poslovne aktivnosti te ispunjava sve ugovorne obveze vezane uz transport nafte i skladištenje nafte i naftnih derivata", kaže se u priopćenju Janafa.

Dodaje se kako je "Janaf d.d. siguran i pouzdan poslovni partner i tvrtka od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku te važan energetski subjekt kako Europske unije, tako i država u okruženju".

Janaf je posljednjih dana u fokusu javnosti zbog uhićenja njegova predsjednika Uprave Dragana Kovačevića, kojega se sumnjiči za primanje mita i namještanje poslova.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, pak, izjavio je u ponedjeljak da će u idućim danima Vlada predložiti Nadzornom odboru Janafa osobu koja će obnašati dužnost predsjednika Uprave tog trgovačkog društva do izbora novog putem javnog natječaja.

"O tome će biti riječi u idućim danima s obzirom na činjenicu da je Kovačević pod istragom, odnosno u istražnom zatvoru na mjesec dana, a s druge strane, statut trgovačkog društva Janafa d.d. onemogućava da bilo tko alternativno predstavlja društvo", rekao je Ćorić u izjavi novinarima nakon posjeta mesnoj industriji Vajda.

Kako je Republika Hrvatska većinski vlasnik Janafa, Vlada će predložiti Nadzornom odboru ime osobe koja će obnašati tu dužnost u prijelaznom razdoblju do dovršetka javnog natječaja na kojem će biti odabran predsjednik Uprave, naveo je Ćorić, dodavši da u ovom trenutku ne može govoriti o imenu te osobe.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor uhićenoj desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, među kojima je i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, a u sklopu istrage oko navodnog davanja mita za odobravanje milijunskih poslova preko natječaja tvrtki Elektrocentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:42