USPJEŠNO POSLOVANJE

Janaf očuvao stabilnost i profitabilnost te ostvario 156 milijuna kuna dobiti

Kompanija se sad nalazi pred velikom prilikom da postane jedan od ključnih elemenata energetske stabilnosti cijele EU

Vladislav Veselica, član Uprave Janafa

 Neja Markicevic/CROPIX

Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je polugodištu ostvario 156,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 15,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz Janafa, istaknuvši da uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti iduće razdoblje za globalnu ekonomiju, kompanija ima kvalitetne temelje za nastavak uspješnog poslovanja.

Ukupan prihod od 416,4 milijuna kuna viši je za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posljedica je to, kako ističu iz Janafa, rasta poslovanja, obnove ugovora s postojećim partnerima i pokretanja novih partnerstava.

Bruto dobit u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 190,7 milijuna kuna, dok je neto dobit 156,3 milijuna kuna te su veće za 15,7 posto.

U strukturi ukupnih prihoda i dalje prevladava temeljna djelatnost Janafa, transport i skladištenje nafte te naftnih derivata.

Na tu djelatnost otpada ukupno 98 posto, odnosno 408,3 milijuna kuna prihoda, što je za 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od prodaje u inozemstvu čine 67 posto poslovnih prihoda promatranog razdoblja te su veći za 19,4 posto od ostvarenja prethodne godine te potvrđuju daljnju izvoznu orijentiranost kompanije.

Iz Janafa ističu kako nastavljaju s ulaganjima u spremnički prostor, cjevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sustave nadzora i upravljanja te digitalizaciju poslovnih procesa, s ciljem održavanja konkurentnosti na naftnom tržištu šire regije te osiguranja energetske suverenosti Hrvatske i Europske unije.

"Poslovanje Jadranskog naftovoda d.d. u prvoj polovici 2022. odvijalo se u izrazito dinamičnom geopolitičkom okruženju te novim poslovnim prilikama. U razdoblju koje je bilo obilježeno poremećajima opskrbe nafte, negativnim kretanjima na globalnim financijskim tržištima i inflatornim pritiscima na svjetskoj razini, strateškim odlukama Uprave očuvana je stabilnost i profitabilnost poslovanja te su ostvareni iznimni poslovni rezultati", ističe se u komentaru Uprave.

Također se navodi kako se kompanija sad nalazi pred velikom prilikom da postane jedan od ključnih elemenata energetske stabilnosti cijele EU te su, kako kažu, spremni za tu stratešku ulogu.

"Uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti predstojeće razdoblje za globalnu ekonomiju, Janaf je postavljen na kvalitetnim temeljima za nastavak uspješnog poslovanja, uz povjerenje partnera i klijenata, čiji se krug kontinuirano širi, kao i naših vlasnika, zaposlenika te šire društvene zajednice. Polugodišnji rezultati odličan su pokazatelj i prolazno vrijeme na putu do uspješne i 2022. godine za Janaf", naglasili su iz Uprave Janafa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 18:51