DAVOR FILIPOVIĆ

‘Janaf može zadovoljiti sve mađarske potrebe za naftom, ali i drugih zemalja EU. Bit ćemo važan faktor‘

Vezano uz sutrašnji istek vladine odluke o trošarinama na cijene goriva, Filipović je istaknuo da kontinuirano prate situaciju

Davor Filipović

 Marko Todorov/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da je s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm razgovarao o sigurnosti opskrbe energentima u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu te da kapaciteti Janafa od 11,4 milijuna tona mogu u potpunosti zadovoljiti mađarske potrebe.

"Hrvatska je tu kako bi osigurala opskrbu naftom Mađarskoj, ali i druge zemlje EU", rekao je Filipović u izjavi za novinare nakon sastanka, naglasivši da će Hrvatska biti dobar susjed Mađarskoj što se tiče opskrbe energentima, posebno naftom, u sljedećem razdoblju.

Ponovio je kako se konceptom REPowerEU plana predviđaju brojne investicije u energetsku infrastrukturu, što Hrvatska planira iskoristiti prvenstveno u proširenje kapaciteta LNG-a, jačanje postojeće mreže plinovoda Plinacra i kapaciteta Janafa kako bi se pozicionirala kao važan faktor na energetskoj karti Europe. Dodao je kako je Hrvatska spremna biti partner Mađarskoj kada se radi o opskrbi energentima, kao i drugim europskim zemljama.

Kazao je da se postojeći kapaciteti Janafa ni približno ne koriste u potpunosti, navevši podatak da je ove godine prema Mađarskoj "otišlo nešto više od 500 tisuća tona nafte".

Podsjetimo, čelnici država članica EU-a postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, a Mađarska će moći alternativno nabavljati naftu preko Hrvatske u slučaju problema s naftovodom Družba.

Premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za trideset posto u roku od 20 do 30 dana i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura. Rekao je i da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

U vezi otkupa dionica Ine čeka se pravorijek arbitražnog postupka

Upitan hoće li Hrvatska iskoristiti situaciju mađarske ovisnosti o Janafu oko pregovora o otkupu dionica Ine od Mola, Filipović je danas podsjetio da je pokrenut arbitražni postupak pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom te da hrvatska strana čeka pravorijek toga postupka kako bi odlučila što napraviti.

Kajem 2021., naime, Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom, a protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Takva odluka donesena je nastavno na presudu Vrhovnog suda RH bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i aktualnom predsjedniku te izvršnom direktoru mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju. S obzirom na te pravne okolnosti, Vlada je tada odlučila zastati s otkupom dionica Ine.

Vezano uz sutrašnji istek vladine odluke o trošarinama na cijene goriva, odnosno upitan hoće li Vlada produžiti njezinu primjenu, Filipović je istaknuo da će Vlada i dalje voditi brigu o građanima Hrvatske te da kontinuirano prati situaciju.

"Ako procijenimo da za tim ima potrebe, bit ćemo uz naše sugrađane kao što smo to bili i do sada", rekao je Filipović, dodavši da će javnost o svemu biti pravovremeno obaviještena.

Na pitanje zašto je poništen natječaj za potporu novoosnovanih poduzeća vrijedan 141,7 milijuna kuna, naglasio je da je, slušajući poduzetnike i poslovnu zajednicu, odlučio poništiti natječaj i rekonfigurirati ga kako bi glavni kriterij za odabir projekata bila kvaliteta i sadržaj projekta, a ne to koliko se brzio netko prijavi na natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 11:19