ANTIKORUPCIJSKI STANDARD

Janaf ima ISO 37001: pokazali smo nultu stopu tolerancije na korupciju

Proces implementacije trajao je od listopada 2020. do srpnja 2021. godine i uveden je mehanizam za suzbijanje podmićivanja
 Janaf

Jadranski naftovod (Janaf) prva je državna kompanija s antikorupcijskim standardom. Naime, u Janafu je certifikacijska kuća Bureau Veritas uspješno dovršila postupak certifikacije i uvela norme ISO 37001 i sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja.

Uprava Janafa odluku o uvođenju sustava za suzbijanje podmićivanja donijela je jednoglasno, a to je, kako su pojasnili, samo jedna od brojnih reakcija i mjera nove uprave kojima se odgovorilo na izazove i prethodna negativna događanja povezana s Janafovim poslovanjem.

Istaknuli su da je standard ISO 37001 osmišljen kako bi pomogao organizaciji da uspostavi, implementira, održava i poboljša mehanizme za suzbijanje podmićivanja. On uključuje niz mjera i kontrola koje predstavljaju dobru praksu borbe protiv podmićivanja na globalnoj razini.

Okvir opreza

ISO 37001 služi kao okvir opreza u očuvanju organizacijskog integriteta, pomaže u suzbijanju rizika povezanih s podmićivanjem i potiče kulturu temeljenu na integritetu.

Ovaj antikorupcijski standard daje sigurnost menadžmentu, odnosno osigurava da organizacija poduzima razumne korake u svrhu sprečavanja podmićivanja, jača integritet i lojalnost zaposlenika te daje sigurnost poslovnim partnerima da Janaf upravlja rizicima u skladu s globalnim regulatornim zahtjevima i najboljom praksom.

- Implementacijom certifikata ISO 37001, koji se naziva i antikorupcijskim standardom, ova je Uprava Janafa još jednom jasno i odlučno pokazala nultu stopu tolerancije prema korupciji, što je jedan od temeljnih postulata u sadašnjem i budućem poslovanju Janafa.

Ponosni smo na odluke i mjere koje smo kao Uprava donijeli, a kojima smo uspješno odgovorili na reputacijske i tržišne izazove s kojima smo bili suočeni te smo osigurali stabilizaciju i daljnji razvoj poslovanja kompanije u iznimno zahtjevnim tržišnim okolnostima. Za to su zaslužni svi zaposlenici Janafa. Zajedno ćemo nastaviti razvijati i unapređivati poslovanje u svim segmentima, a naši rezultati potvrđuju da idemo u dobrom smjeru - istaknuli su iz Uprave Janafa.

Efikasan sustav

Proces implementacije trajao je od listopada 2020. do srpnja 2021. godine. Tijekom tog razdoblja doneseno je više različitih dokumenata kao što su politika za suzbijanje podmićivanja, poslovnik za sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja, metodologija procjene rizika te ciljevi Janafa za 2021. godinu za navedenu ISO normu. Također, napravljena je procjena rizika po radnim mjestima te je tiskana brošura za zaposlenike o navedenoj normi. Tako su stvoreni svi preduvjeti za uspostavljanja što konkretnijeg i efikasnijeg antikorupcijskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:25