REKORDNA 2022.

Janaf godinu zaključio s neto dobiti od 41 milijun eura, pozicionirali se kao strateški dio europske energetske infrastrukture

Prihodi od transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata rasli su na rekordnih 864 milijuna kuna (115 milijuna eura) uz rast od 13 posto
 CROPIX

Jadranski naftovod ostvario je u 2022. godini ukupne prihode od 897 milijuna kuna (119 milijuna eura) koji su 13 posto veći nego prethodne godine, te neto dobit od 307 milijuna kuna (41 milijun eura) što je 15 posto više u odnosu na 2021. Bruto dobit od 377 milijuna kuna (50 milijuna eura) je gotovo 16 posto veća nego 2021. godine.

Najuspješnije poslovne rezultate od svog početka poslovanja, kako su izvijestili iz Janafa, ostvarili su lani uz rast prihoda od temeljne djelatnosti, dakle transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, na rekordnih 864 milijuna kuna (115 milijuna eura). To je povećanje za više od 13 posto od ostvarenja prethodne godine.

U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je gotovo 68 posto prihoda od temeljne djelatnosti, a postignuti rezultati pokazuju jaku izvoznu orijentiranost, kaže se u izvještaju.

Tijekom 2022. godine Janaf je nastavio s ulaganjima te je vlastitim sredstvima investirao gotovo 85 milijuna kuna (11 milijuna eura) u cjevovode, spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalizaciju poslovnih procesa.

image

Stjepan Adanić

Janaf

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić ističe kako je tijekom mandata aktualne uprave Janaf "došao u poziciju kompanije sa visokim novčanim tijekom i značajnim investicijskim potencijalom, spremne za velika ulaganja u infrastrukturu i diversifikaciju poslovanja". Dodaje kako je tvrtka spremna "prihvatili potvrdu najviših tijela Europske unije", koja su priznala Janaf kao stratešku sastavnicu energetske infrastrukture europskog kontinenta.

Adanić najavljuje zahtjevno razdoblje za Janaf, tijekom kojega bi Janaf trebao biti preobražen u kompaniju usklađenu sa Zelenim planom EU i pratećim politikama hrvatske vlade.

"Tijekom prošle poslovne godine usvojen je i ključni dokument na tom putu, Strategija tranzicije i razvoja Janafa za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine. Sukladno donesenoj tranziciji, u tijeku su sve potrebne radnje za srednjoročnu transformaciju Janafa u energetsku kompaniju", istaknuo je Adanić.

Član Uprave Vladislav Veselica naglasio je da su poslovanje Janafa u protekloj godini bilježili obnovljeni ugovorni odnosi s postojećim partnerima i korisnicima njihovih usluga transporta i skladištenja, kao i sklapanje partnerstava s novim uglednim kompanijama regionalnog i globalnog energetskog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 23:38