Problemi se gomilaju

Jaguar iskazao gubitak od 90 milijuna funti, za 40.000 radnika budućnost je neizvjesna

Iz Jaguara su najavili plan težak 2,5 milijarde funti kako bi smanjili troškov
Tvornica Jaguar Land Rovera Halewood, UK
 John Henderson / Profimedia, Alamy

Čak 40.000 zaposlenika automobilskog diva Jaguar Land Rovera u Engleskoj se ovih dana suočava s nesigurnošću njihovih radnih mjesta. Naime, kako piše Guardian, najveći britanski proizvođač automobila suočava se sa „savršenom olujom” - kombinacijom Brexita, novih zakonskih regulativa o dizel automobilima te oslabljenim kineskim tržištem.

Iz Jaguara su tako najavili plan težak 2,5 milijarde funti kako bi smanjili troškove, a sve je uslijedilo nakon što su u posljednjem tromjesečju iskazali gubitak od 90 milijuna funti, ponajviše zbog slabe prodaje u Kini te na europskom tržištu.

Kompanija je tako najavila da će godišnja ulaganja sniziti s planiranih 4,5 milijardi na „samo” 4 milijardi funti, dok će za 1 milijardu funti smanjiti svoje troškove. Primjerice, stopirali su regrutiranja i daljnja zapošljavanja, kao i sva putovanja koja nisu nužna. Ipak, iz Jaguara poručuju da nisu još donijeli nove odluke o zaposlenicima i radnim mjestima.

Još u travnju Jaguar Land Rover objavio je da će 1000 radnika u njihovoj tvornici u Solihullu ostati bez posla, nakon što je prodaja njihovih Range Rover i Discovery modela snažno pala zahvaljujući nesigurnostima povezanim uz Brexit i vladine odluke o ''dizelašima''. Dodatno, u rujnu su najavili da će oko 2000 zaposlenika prijeći na trodnevno radno vrijeme.

- Bojim se da ćemo u novoj godini svjedočiti još jednom valu rezanja radnih mjesta - upozorio je David Bailey, profesor u Aston poslovnoj školi u Birminghamu.

Jaguaru posebno loše ide na kineskom tržištu gdje se suočava sa skoro 44 postotnim padom prodaje. Na svjetskom tržištu pali su na godišnjoj razini za 13,2 posto, a spomenuti gubitak od 90 milijuna funti djeluje još dramatičnije ako ga se usporedi sa zaradom od 380 milijuna funti u istom tromjesečju lani.

Ralf Speth, direktor Jaguar Land Rovera istaknuo je za Guardian kako kompanija prolazi kroz „kontinuiranu nesigurnost u Europi”. Speth je inače poznat kao glasni kritičar pristupa britanske vlade prema Brexitu. U rujnu je tako premijerki Theresi May kazao kako bi Brexit mogao pokrenuti lavinu gubitka radnih mjesta za desetke tisuća ljudi.

Ipak, unatoč svemu, ta kompanija je, piše Guardian, još uvijek na dobrom putu da lansira novi Land Rover Defenderin 2020, a ostaje za vidjeti hoće li im novi model biti i toliko potreban vjetar u leđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:53