Networking lunch

Jadranski naftovod okupio domaću i inozemnu poslovnu zajednicu za nova partnerstva

Više od 200 predstavnika kompanija s kojima JANAF surađuje predstavljeni su projekti i potencijalne suradnje

Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a

 CROPIX

Jadranski naftovod i u idućem će razdoblju investicijski fokus usmjeriti na unapređenje postojeće infrastrukture i proširenje kapaciteta transporta i skladištenja nafte kao primarne djelatnosti, ali polako i sigurno okreće se održivoj sutrašnjici i obnovljivim izvorima energije, poručio je Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a predstavnicima poslovne zajednice na prvom "networking lunchu" pod nazivom "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove".

- Namjera nam je da JANAF bude jedan od predvodnika procesa digitalne i zelene transformacije poslovanja u Hrvatskoj. Želimo izgraditi sustave i infrastrukturu koju ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama i koja će biti u službi potreba za energijom modernog čovjeka budućnosti - rekao je Adanić na skupu u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn, koji je okupio dvjestototinjak predstavnika tvrtki s kojima surađuje JANAF te predstavnike Hrvatske gospodarske komore predvođene predsjednikom Lukom Burilovićem.

image

Na fotografiji: Luka Burilović i Stjepan Adanić

Ronald Gorsic/Cropix

Strateški naftovod EU

Burilović je, pozdravljajući sudionike skupa, istaknuo kako JANAF, osim što ima veliko značenje za Hrvatsku, igra vrlo važnu ulogu i u sigurnosti opskrbe država jugoistočne i srednje Europe.

- Kao strateški naftovod Europske unije, tražimo stalna ulaganja u sigurnost i učinkovitost sustava. Danas ćemo imati prilike čuti o takvim projektima. Kada govorimo o ulaganjima ovog opsega i značaja, to je prilika da se kao partneri i dobavljači uključe i drugi gospodarski subjekti. Zato smo i danas kao Komora ovdje, kako bismo povezali i otvorili nove putove suradnje - rekao je Burilović.

Član Uprave JANAF-a Vladislav Veselica, predstavljajući poslovanje kompanije, podsjetio je, među ostalim, da projektirani kapacitet naftovoda iznosi 34 milijuna tona nafte godišnje, a da je instalirani kapacitet trenutno 24 milijuna tona godišnje.

image

Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a

Ronald Gorsic/Cropix

- Osim tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, opskrbljujemo rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Stoga s ponosom ističemo da je JANAF danas energetsko čvorište središnje Europe te uživa povjerenje i pozitivan imidž u široj regiji, gdje surađuje sa svim najznačajnijim energetskim kompanijama - upozorio je Veselica. Ukazao je na važnost stalnih ulaganja u cjevovode čija je ukupna dužina 631 kilometar, kao i u prihvatno-otpremne terminalne u Omišlju, Sisku, Virju, Slavonskom Brodu i Žitnjak u Zagrebu s pripadajućim spremnicima za naftu i naftne derivate, crpnim i mjernim stanicama, ali i na važnost znanja i iskustva Janafova menadžmenta, stručnjaka i djelatnika.

Povećani prihodi

Stjepan Adanić osvrnuo se i na poslovne rezultate kompanije u prošloj godini, stavivši ih u kontekst važnosti kompanije za hrvatsku i europsku energetsku sigurnost.

- JANAF je tijekom 2022. imao najuspješnije poslovne rezultate u svojoj gotovo 50 godina dugoj povijesti, a sve ostvareno temelj je na kojem gradimo dalje. Društvo je prihvatilo stratešku ulogu jedne od najvažnijih sastavnica energetske stabilnosti Republike Hrvatske, ali i cjelokupne Europske unije - rekao je prvi čovjek JANAF-a.

image

Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a

CROPIX

Govoreći o ambicijama kompanije u zelenoj tranziciji i razvoju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, Adanić je izrazio očekivanje da će za desetak godina značajan dio prihoda JANAF-a donositi upravo ti izvori te da će kompanija imati značajan udio na domaćem tržištu električne energije.

U prošloj godini, kako se čulo na skupu, JANAF je povećao prihode u odnosu na 2021. za 13 posto, uprihodivši 119 milijuna eura. Iskazana rekordna bruto dobit kompanije u 2022. od 50 milijuna eura veća je za 15,7 posto od istovrsnog pokazatelja za 2021., a rekordna neto dobit od 40 milijuna eura veća je za 15,1 posto od ostvarene u prethodnome godištu.

U transparentnosti poslovanja napravili smo novi korak

Govoreći o ideji organizacije poslovnog ručka s partnerima kompanije, član Uprave Jadranskog naftovoda Vladislav Veselica pojasnio je kako susret s poslovnim partnerima predstavlja novi iskorak u transparentnosti poslovanja kompanije.

- JANAF se već pokazao kao predvodnik kad je riječ o jačanju transparentnosti poslovanja među tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu. U ovom novom iskoraku okupili smo potencijalne poslovne partnere iz svih područja relevantnih za poslovanje tvrtke kako bismo ih upoznali s predstojećim poslovnim aktivnostima - rekao je Veselica.

Kao cilj kompanije označio je povećanje broja potencijalnih poslovnih partnera kako bi JANAF, ustvrdio je njegov član Uprave, poslovao učinkovitije i transparentnije.

- Kao strateška kompanija za državu, smatramo da bi i druga društva u većinskom državnom vlasništvu trebala slijediti naš primjer te predstavljati poslovnoj zajednici investicijske planove i širiti krug partnera ovakvim ili sličnim okupljanjima - poručio je Veselica, ukazavši i na doprinos Hrvatske gospodarske komore u organizaciji jučerašnjeg okupljanja poslovnih partnera JANAF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37