Riba i meso

Izvoznici gube pola milijarde kuna: 'Kompletan je izvoz nakon 25 godina jednostavno stao'

Mogući su veliki problemi naših tvrtki u izvozu junećeg mesa, ribe i ribljih prerađevina na talijansko tržište
Cromaris
 Messe Berlin GmbH

Iako smo proteklih tjedana više pozornosti posvetili rizicima od uvoza voća i povrća iz Italije, jučerašnju kratku izjavu ministrice poljoprivrede Marije Vučković kako su mogući problemi naših tvrtki u izvozu junećeg mesa, ribe i ribljih prerađevina na talijansko tržište odmah smo provjerili kod najvećih izvoznika u Italiju.

Cromaris, Adrisova tvrtka sa sjedištem u Zadru koja gotovo 80 posto svojih ribljih proizvoda izvozi, a najveće im je tržište upravo u Italiji, od početka ožujka pokušava riješiti probleme koji su nastali u izvoznim poslovima u novim uvjetima. Njihov široki asortiman proizvoda, koji je odnedavno obogaćen i vakumiranim i očišćenim filetima ribe, bilježio je velike postotke rasta u prodaji, kako u supermarketima tako i u ponudi za restorane.

- Cromaris više od 80 posto svojih proizvoda izvozi, od čega najviše u Italiju. Zbog koronavirusa moguće su negativne posljedice i na naše poslovanje. Razmjeri štete ovisit će, naravno, o trajanju ove pandemije. Suočavamo se s logističkim poteškoćama, kao i s pritiskom na potražnju na pogođenim tržištima. Pratimo situaciju i poduzimamo sve što je moguće, nadajući se da će se situacija uskoro poboljšati - navode iz Adrisa.

Logistički problemi koje spominju u transportu ribe dio su briga koje muče i domaće proizvođače Baby Beef junetine koja se desetljećima izvozi u Italiju i temelj je razvoja tovnog govedarstva u Hrvatskoj.

- Situacija koja se odvija zadnjih nekoliko tjedana u Italiji i panika koja je nastala zbog epidemije koronavirusa zatvorila nam je i to tržište prošlotjednim otkazivanjem svih narudžbi milanskih rezova i izvoza žive junadi u talijanske klaonice, čime je ugrožen posao od gotovo pola milijarde kuna prihoda na godišnjoj razini. Kompletan je izvoz nakon 25 godina jednostavno stao, što nas stavlja u bespomoćan položaj, a tovu junadi kao značajnoj izvoznoj grani hrvatske poljoprivrede prijeti gašenje - kaže Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

Dodaje kako je egzistencija 330 članova udruge itekako upitna, unatoč činjenici da oni čine 90 posto hrvatskog tovnog govedarstva koje ukupno uzgoji oko 120.000 junadi godišnje i ostvari 1,5 milijardi kuna prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:34